Tegye élménnyé a sportot! – Ebben a Vulkánfürdő is segíthet

A legtöbben komoly erőpróbának érzik a rendszeres sportot, ezért az első egy-két edzés után rendszerint fel is adják a testmozgásra való törekvést. Pedig ha a mozgást élményekkel párosítjuk, hamar túllendülhetünk az első időszak tényleg kemény megpróbáltatásain.

Mutatjuk, hogy pontosan mire figyeljen.

Először is tudatosítsa a célt. De fontos, hogy reális célokat tűzzön ki maga elé. Ne akarjon egyből 5-10 kilométert úszni. Ha nem reális a cél, hamar elfárad, megsérül és elmegy a kedve az egésztől. Lényeges, hogy kis lépésekkel haladjon előre, így nem veszíti el a lendületet. Tudatosítsa, hogy a cél eléréséhez erősíteni kell a keringési rendszert, az immunrendszert, az izmokat, és csökkenteni kell a zsír mennyiségét.

De figyeljen arra is, hogy időközönként törje meg a monotonságot. Az úszás helyett néha fusson és kerékpározzon, vagy eddzen fitneszteremben, esetleg túrázzon. A lényeg, hogy fenntartsa az aktivitást.

Hiszen a folytonosság kulcsfontosságú: a mozgás semmit nem fog érni, ha csak hébe-hóba csinálja. Rendes beosztás kell, amit következetesen mindig betart.

Nagyon sokat számít a pihenés is.  A túlzott edzés kevés pihenéssel párosítva gyorsan kiégéshez vezethet, mind szellemileg, mind fizikailag. A testnek szüksége van a regenerációra, éppen ezért kezelje ugyanolyan fontosnak ezt a témát, mint magát a mozgást. Figyelje a test jelzéseit, és reagáljon azokra. Ne engedje meg, hogy a hanyagságból végül egy komolyabb, túlterheléses sérülés alakuljon ki.

Úszás után szaunázzon vagy lazítson a gyógyvízben! Ezt akár Celldömölkön, a Vulkánfürdőben is megteheti.

Lényeges, hogy tudatosítsa: az edzésnek ki kell egészítenie az életet, nem pedig megkeserítenie azt. A napi rutint megfelelően kell kiegészíteni az edzéssel, nem szabad, hogy tehernek érezze azt. Természetesen ezeket össze is kötheti: menjen kerékpárral vagy gyalog dolgozni, használja a lépcsőt a lift helyett, ha ülő munkát végez, óránként tornásszon egyet.

És ne vegye fél vállról az étkezést sem. A rendszeres edzésnek köszönhetően a testnek több energia kell: protein, szénhidrátok és vitaminok. Arról viszont, hogy ezeket miként célszerű pótolni, mindig kérdezze meg a szakértőt.

A sport tehát fontos, de nem mindegy, hogyan űzzük azt. Ahogy az sem, mit várunk el tőle. Az eredményekhez idő kell, de a kitartásban talán segíthet az, ha tudatosítjuk: a mozgás garantált hozadéka a több energia, a jobb közérzet és az egészségesebb élet.

Ha Ön is belekezdene mondjuk a rendszeres úszásba, a Vulkánfürdőben kínálkozik erre lehetőség. Akár reggelente, munka előtt is várjuk. Az edzés után pedig jöhet a lazítás, mondjuk a gyógyvízben, a pezsgőfürdőben vagy a szaunavilágunkban.

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020