Mennyit kell mozogni hetente, hogy egészségesek maradjunk?

Az nem kérdés, hogy az egészséges életért mozogni kell. De vajon mennyi a minimális mozgás? Mire elég, ha hetente csak egyszer sportolunk aktívabban? Készült egy kutatás, amiből erre is választ kapunk.

A Házipatika.com közölte, hogy a szakemberek ajánlása szerint heti 150 perc közepes intenzitású mozgás, úgynevezett kardioedzés, továbbá 2 alkalommal 20-30 perc izomfejlesztő mozgás eredményez optimális egészségvédő hatást. Közölték azt is, hogy a kardiomozgások között nem telhet el 72 óránál több és egy alkalom nem lehet 30 percnél rövidebb.

Ez egy általános vélekedés….

Most viszont azt közölték, hogy már heti egy alkalom is hozhat nagyon szép eredményeket. Vagyis ha kezdetben nem tudunk többet edzeni heti egynél, akkor sincs gond. Hiszen már minimális aktív mozgás is csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és az agyi érbetegségek kockázatát. Ez egyébként a Survey of Health, Ageing and Retirement (SHARE) nevű szervezet bizonyította úgy, hogy 55 ezer, 50 évesnél idősebb embert kérdeztek arról, milyen gyakran végeznek aktív mozgást, és milyen krónikus betegségektől szenvednek.

De legalább heti egy aktív mozgásra szükség van

Egyébként a Házipatika.com oldalán más kutatások eredményeit is részletezték. Közölték például az American Cancer Society ajánlását. Szerintük heti 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc erősebb mozgás segíthet megelőzni a daganatos betegségeket.

UTH_2014_10_06_3013

De egy másik felmérés eredményei is nagyon tanulságosak. A Journal of American Medical Association által publikált adatok szerint azoknál, akik hetente 150 perc közepesen erős intenzitással mozognak, 31 százalékkal csökken a korai elhalálozás kockázata. De a legjobb eredmény akkor érhető el, amikor háromszor ennyit mozogunk. Azaz 450 percet.

Ön mennyit mozog?

Tegyen az egészségéért, és jöjjön el hozzánk úszni! Akár korán reggel is várjuk. Indítsa nálunk, a Vulkánfürdőben a napot! De ha hét végi wellnessre jön, akkor is próbálja ki az úszómedencénket!

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020