Hét dolog, amit nem biztos, hogy tudott a fényvédő krémekről

Ha strandra megyünk, fényvédő krémet mindenképpen használnunk kell. Ezt sokan meg is teszik, csak sajnos nem elég körültekintően.

Egyesek például azt gondolják, hogy árnyékos időben nem éghetünk le. Ez téves gondolat, hiszen a napsugarak a felhőn is gond nélkül áthatolnak. Hasonlóan téves gondolat, hogy minél nagyobb faktorszámú a krém, annál nagyobb a védelem. A jelölés annyit jelent, hogy hány percet tölthetünk a napon leégés nélkül. Az arányok: ha valaki 10 perc alatt le szokott égni, akkor egy 10-es faktorszámú krémmel 15 percig lehet a napon. Neki egy 30-as krém 40 percre nyújt védelmet. Szóval – ahogy a Háziaptika.com is írja – ugyan a nagyobb faktorszámmal hosszabb a védelem, de ha nem kenjük be magunkat újra a krémmel az adott idő letelte után, a megelőzés nem ér semmit.

És ha már a megelőzést említjük: azt mindenki tudja, hogy a napvédő krémmel a leégést előzzük meg. De azzal már nincs mindenki tisztában, hogy nem csak akkor alakulhat ki melanóma, ha leégünk. A hosszan tartó rendszeres napozás is káros lehet. Szóval fontos, hogy mértéket tartsunk – hívja fel a figyelmet a Daily Mail.

Plusz figyelmeztetnek arra is, hogy hiába sötétebb valakinek a bőre, rá nézve is ugyanúgy veszélyesek a Nap sugarai.

Sokan nem gondolnak a vízen visszatükröződő napra. Egyesek úgy vélik, ráérnek akkor napvédőt használni, ha kijöttek a medencéből. Helytelenül, ugyanis a nedves bőr gyorsabban leég. Még ha nem is érezzük elsőre. A víz ugyanis lehűti a bőrt, ezért gyakran csak a strandolás után tűnik fel, hogy baj van. Szóval fürdőzés előtt is érdemes napvédőt használni – lehetőleg vízállót.

Aztán ha kijöttünk a vízből, újra kenjük be magunkat.

Ha pedig attól félne, hogy túlzásba viszi a védelmet és nem fog barnulni a sok krémtől, ne aggódjon.

Ezek a készítmények ugyanis a leégéstől védenek, nem a barnulástól. Ráadásul aki napvédőt használ, sokkal tovább megőrzi a barna színét.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020