Ha szaunázunk, az alvás is pihentetőbb lesz

A kevés alvás lassan leépíti a szervezetet. Már az is biokémiai változásokat indít el a szervezetben, ha a megszokottnál 1-2 órával kevesebbet alszunk. Nem beszélve arról, ha ennél is többet forgolódunk álmatlanul az ágyunkban. De mit tehetünk ez ellen?

A megoldást a hétköznapi nyomás, a stressz megszüntetésében kell keresni. Az egész napos feszültség ugyanis annyira felpörgeti a szervezetet, hogy az még este se képes megnyugodni. Ami sokaknál állandósul, és egy idő után a testnek ez lesz a normális. Náluk nem kérdés: újra meg kell tanítani a szervezetet. Furán hangzik, de az alvásra legalább annyira szüksége van a szervezetnek, mint a folyadékra és a táplálékra. Ha az agy, az izmok nem pihennek, előbb a produktivitás csökken, aztán a szervezet is elkezd leépülni. Azt szokták mondani, hogy a rossz alvás a rendszeres dohányzáshoz hasonlítható. Egészségügyi hatás tekintetében mindenképpen. Oké, de mit tehetünk, hogy újra jól tudjunk aludni? Olyan relaxálási technikát kell választani, ami tőlünk függetlenül is működik, és természetes. És most nem a különféle készítményekre gondolunk. Sokkal inkább a gyógyvizes fürdőzésre és a szaunázásra. Ezek során ugyanis az izmok ellazulnak, az agy kikapcsol. Ennek hatására pedig újra pihentető alvásban lehet részünk. Először csak a szaunázás után, később pedig már azokon a napokon is, amikor nem relaxálunk így.

Aki rendszeresen szaunázik és/vagy gyógyfürdőzik, az nem csak épphogy elszenderül, hanem valóban mélyen alszik. Ezt talán már Ön is tapasztalta. A pihentető alvást kiváltó ok pedig az, hogy a hő az idegrendszerre is hatással van. Akár szeretnénk, akár nem, megnyugszunk. Még akkor is, ha szaunázás közben úgy érezzük, hogy hevesebben ver a szívünk. Ez természetes dolog, és miután a szervezet visszahűlt, kellemes fáradtság lesz úrrá rajtunk.

A szakértők egyébként azt javasolják, hogy alvás előtt 2-3 órával szaunázzunk, így a szervezetnek van ideje visszahűlnie. Illetve a hő hatására felgyorsult vérkeringés, vérnyomás is visszaáll egy relaxálós szintre. A stressz pedig – mintha misem történt volna – elillan – aznapra biztosan. Azaz elalszunk, és csak reggel, pihenten ébredünk majd fel újra. Ha ezt többször átéljük, sikerül optimistábban ébredni, kikerülünk a stressz spirálból, végül az alvás is helyreáll.

Fontos tehát, hogy időközönként így is megszabadítsuk a szervezetet a stressztől, és megtanuljunk újra jól aludni. Aki kipihenten ébred, az a hétköznapi stresszel szemben is ellenállóbb. Áldozzunk tehát időt a fürdőzésre, a szaunázásra, a szervezet meg fogja hálálni.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020