Téli Ság hegyi túra után irány a Vulkánfürdő!

Felejthetetlen magyar kilátópontokat, túrázási helyszíneket gyűjtött össze az Origo.hu. Összesen öt hegyről írnak, köztük a Vulkánfürdő mellett található Ság hegyről is.

Közölték, hogy ez a kisalföldi tanúhegyek egyik legemblematikasabb képviselője. Keletkezésében és összetételében a Balaton-felvidéki “testvéreihez” hasonló, de mivel a 20 század első felében bazaltbányászat zajlott itt, a vulkanikus sapkája már hiányzik a hegynek. Az egykori 291 méteres magasság ma már csak 279 méter. De a hegy még így is megér egy kirándulást. Ahogy az Origo is ajánlja: itt van lehetőségünk egy annak idején működő tűzhányó belsejébe bekukkantani. Akár a 300 méter átmérőjű kráter belsejében is tehetünk egy sétát. Itt tartózkodni különleges élmény, főleg, ha végiggondoljuk azt, hogy ezen a helyen egykor forró láva fortyogott. De nem csak ez a rész, a kráterből feltekintve a sziklafal látványa is lenyűgöző. Ezt se hagyjuk ki, amikor a kijelölt vulkánösvényen lesétálunk a hegy gyomrába. A Ság hegy peremén hatalmas Trianon-kereszt áll, innen jó időben még a Balatonhoz közeli “testvér” hegyeket, köztük a Somlót is látni. Az itteni környezet egyébként az egyedülálló élővilág és földtani érték miatt 1975 óta tájvédelmi körzet.

Fotó: Origo.hu

Szóval érdemes itt egy túrát tenni – akár télen is. A kirándulás után elfáradt izmok regenerálásához pedig irány a Vulkánfürdő! Itt gyógyvízben is relaxálhatunk, de szaunázni is van lehetőség.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!