Tapasztald meg a só erejét, gyógyulj és relaxálj sószobában!

A só évezredek óta fontos szerepet játszik a történelemben. Már az ókortól kezdődően használták például tartósításra, volt elsődleges kereskedelmi árucikk, jelölt társadalmi státuszt, használatos volt, mint adónem és fizetőeszköz, de még a boszorkányok elleni védekezésbe is bevetették.

Manapság a sót pozitív élettani hatásai miatt szeretjük, hiszen kedvezőleg hat különböző légúti, mozgásszervi és bőrbetegségekre. Mindezen túl például megakadályozza a fogkőképződést, de segítségünkre lehet méregtelenítésben, az allergia elleni harcban, a stressz csökkentésében is, illetve baktériumölő hatása miatt a higiéniában is fontos szerepe van. Az alábbiakban elkalauzoljuk a sószobák, a sóbarlangok világába, hogy megtudja, miért is érdemes kihasználni a pozitív hatásukat, főleg így, a téli hónapokban.

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a sószobákban, sóbarlangokban használt só nem ugyanaz, mint az asztali só, amit ételeink ízesítésére használunk. Utóbbiból a finomítás után eltűnik a legtöbb ásványi anyag, s marad a nátrium és a klorid. A sóterápia esetén pedig egy tisztítatlan, finomítatlan sóról beszélünk, amiben több, mint 80 féle ásványi anyag található. Ilyen só a Himalája hegységből importált rózsaszínes Himalája só, de ugyanilyen tisztaságú a szomszédunkból, Erdélyből származó parajdi só is. A hazai sószobák előszeretettel alkalmazzák e két sófajta valamelyikét.

Hogy zajlik egy sóboszás relax?

Úgy kell elképzelni, hogy egy mesterséges barlangban vagy szobában vagyunk, ahol a falakat és a padlót is sóréteg borítja. A helyiségben nyugágyak vannak elhelyezve, amiken kényelmesen elhelyezkedhetünk. A levegő hőmérséklete átlagosan 15-20 fok között van, s ugyan takarót a legtöbb helyen biztosítanak, ennek ellenére ajánlott a melegebb öltözék. A fürdőben jól jöhet, ha egy törölközőt viszünk magunkkal. A sóterápia lényege tehát abban áll, hogy mesterségesen létrehoznak egy, a sóbányákéhoz hasonló klímát. Az így létrejövő levegőnek a magas koncentrációjú sótartalmát belélegezve megelőzhetjük a betegségeket, illetve enyhíthetjük a már meglévő panaszainkat.

A kezelés során érdemes mély levegőket venni, hogy minél több és mélyebb helyre eljuthasson a só. A hatásmechanizmus egyébként rendkívül egyszerű: a belélegzett só rátapad a légutakban található szennyeződésekre, majd kivonja belőlük a vizet, aminek következtében azok elpusztulnak. Ezek után könnyebben kitisztul a légút, az orrüreg és a melléküreg is tisztább lesz, a nyálkahártya gyulladása csökken. De a sós levegő jótékonyan hat az ízületi gyulladásra is.

Egy kezelés átlagosan 45 percig tart, de a szakemberek a kúraszerű használatát javasolják, hiszen tartós javulás ezzel érhető el igazán. Azonban már heti 45 perc sószobában vagy sóbarlangban eltöltött idővel akár 25 százalékkal csökkenthetjük a légúti megbetegedések kockázatát.  

Sok helyen fény- és hangterápiával is kombinálják, így relaxációra is kitűnően alkalmas.

A fent felsoroltakon túl nagy előnye még, hogy mivel egy teljesen természetes eljárásról van szó, semmiféle mellékhatással nem jár. Hacsak azzal nem, hogy a légutak tisztítása során beindul a váladékképződés, így ajánlatos papírzsebkendőt tartani magunknál.

Használatát tekintve életkori megkötés nincs, gyerekek és idősek egyaránt élvezhetik. Egyedül talán a klausztrofóbiások számára ellenjavallt, ők nem biztos, hogy komfortosan fogják érezni magukat egy bezárt, kissé félhomályos helyen.

A téli szezonban különösen előnyös felkeresni egy-egy közeli sószobát, hiszen egy remek immunerősítő eljárásról van szó, és nem mellékesen a téli, levert hangulat és depresszió kezelésére is tökéletesen alkalmas.

Ha meghoztuk a kedvét egy kis sóbarlangi lazulásra, akkor mindezt Celldömölkön, a Vulkánfürdőben is kipróbálhatja.

Jöjjön el hozzánk!

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!