Wellness az aktív kor után? Csak természetesen!

A wellness manapság nem csak a fiatalabb generáció számára jelent egyet a feltöltődéssel, a kikapcsolódással, hiszen ma már az időskori wellness, mint létező fogalom is bekerült a köztudatba. Igaz, sok esetben ilyenkor inkább gyógyfürdőzésről beszélünk.

Ha szeretnénk az életminőségünket megfelelő szinten tartani a későbbi éveinkben is, az sok esetben komoly odafigyelést igényel. A jó fizikai, illetve mentális egészségünk nagyban javítja az életminőségünket, de ehhez nem elég otthon ülni, hanem bizony tenni is kell érte.

A wellness központok, szállodák ma már külön élménycsomagokat kínálnak az idősek számára, amelyek során a relaxáló, pihentető programokon túl különféle gyógykezelésekben is részesülhetnek a vendégek, függően attól, hogy milyen problémájukra keresik a gyógyírt.

 

TB támogatott gyógyfürdő kezelések Vulkánfürdő

 

Az egyik leggyakoribb ilyen időskori egészségügyi probléma az ízületi kopásokból származó rendellenességek és az ezekből eredő fájdalom. A víz alatt végzett gyakorlat remek mozgásforma azoknak, akiknek tehát valamilyen ízületi kopásuk van, hiszen a víz felhajtóereje miatt a gravitáció csökken, így főként az izmaikat használják majd a terápia közben.

Ezen problémák kezelését a TB is támogatja, méghozzá olyan alternatív gyógyterápiák révén, mint például a gyógyvizes fürdő, a súlyfürdő vagy a víz alatti csoportos gyógytorna.

Mielőtt azonban bármilyen kezelést kiszemelve elindulnánk fürdőzni, vegyünk részt egy szakorvosi vizsgálaton is. Itt fogják ugyanis meghatározni, hogy milyen kúra lesz igazán hatásos a mi problémánkra, és itt írják meg a fürdőbe szóló beutalót is. Reumatológiai rendelést egyébként általában azokban a fürdőkben is tartanak, ahol kezelést végeznek. Így van ez Celldömölkön is. Vagyis, ha hozzánk jön, a vizsgálat után egyből indulhat is a kezelés.

Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy egy-egy ilyen, gyógyvízben töltött alkalommal nem igen fogunk változást elérni, komolyabb hatását mindenképpen a kúraszerű alkalmazása után várhatjuk.

S ha már a fürdőben vagyunk, tegyünk meg mindent azért, hogy a testünk kényeztetése mellett lelkileg is kikapcsolódjunk. Szánjunk erre is egy kis időt.

Próbáljunk ellazulni, igyekezzünk feloldani a stresszt, kiengedni a felhalmozott feszültséget, hiszen így sokkal hatásosabb lehet a testi panaszaink kezelése is.

Ennek elősegítésére bevethetjük a szaunát is. Bár tudvalevő, hogy egy idős szervezet hőtűrő képessége jóval alacsonyabb a fiatalénál, így ha nem is a hagyományos finn szaunát választva, de infraszaunával is sokat tehetünk a stressz csökkentéséért. Nem mellesleg az ízületi panaszok ellen is kiváló.

A celldömölki Vulkánfürdő is számos, az OEP által támogatott kezeléssel várja az idős, gyógyulni vágyó vendégeit. Úgy, mint a súlyfürdő, a gyógyvizes gyógymedence fürdő, a gyógyvizes kádfürdő, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti gyógytorna, az orvosi gyógymasszázs, az iszapkezelés vagy a szénsavas fürdő.

A wellness-szelés időskorban tehát épp úgy jót tesz testnek és léleknek, mint a fiatalabb generáció számára. Így hát, kedves nyugdíjasok, tessék csak menni, és wellness-szelni!

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020