A spontán vagy a tervezett wellness a hatékonyabb feltöltődés?

Megpróbáltunk érveket, ellenérveket gyűjteni az egyik és a másik módszerhez kapcsolódóan. Ami biztos, hogy a kutatások azt bizonyítják: a spontán szabadidős tevékenységek előnyösebbek, mint a tervezettek. De azért valószínűleg nem ennyire fekete és fehér a dolog.

Az kétségtelen, hogy a spontán utazásban sokkal nagyobb a rizikó. Hiszen könnyen lehet, hogy valamiről megfeledkezünk a sietségben. Viszont a tervezett dolgokkal az a baj, hogy hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára. Sokszor túlszervezés lesz a tervezgetésből. Ezáltal jóval nagyobb stressznek tesszük ki magunkat. Ami végeredményben rontja a nyaralás élményét. Illetve, ha valamit tervezünk, mérlegelünk is. Így sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy lebeszéljük magunkat egy olyan élményről, amit egyébként jó lenne átélni.

A nyaralás nem mindig a racionális döntésekről szól

Lehet, hogy valami drágának tűnik, viszont azt mindenki tudja, hogy az igazi élmény megfizethetetlen. És ez nem közhely. Persze a spontán döntések sem arról szólnak, hogy gondolkodás nélkül mindent kipróbálunk. Sokkal inkább arról, hogy az észszerű keretek között maradva nem komplikáljuk túl a dolgot. Csak cselekszünk. Jól esne egy masszázs? Rajta! Felnőttként nekiállna csúszdázgatni a gyerekekkel? Miért ne?

Aztán az is gond a túltervezéssel, hogy nem hagy kikapcsolódni. Ha szabályokat állítunk fel magunknak, semmivel sem lesz másabb a nyaralás, mint amilyenek a hétköznapok. A vakáció pont arról szól, hogy kicsit kitörjünk a hétköznapi szorításból. Csakis így lehet igazán teljes a kikapcsolódás.

Az élményszerzéshez kell a spontaneitás. Ez jusson eszébe akkor is, amikor a Vulkánfürdőbe jön kikapcsolódni. Itt mutatjuk is, hogy milyen extra élményekkel várjuk.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!