A termálvíz 5 terápiás előnye

Hazánk felszín alatti vizeinek gazdagságát illetően talán nem túlzás kijelenteni, hogy a víz Magyarország nemzeti kincsének tekinthető. Országunk 70 százaléka alatt található termálvíz. Ez pedig egy olyan világban, ahol rohamos apadásnak indultak a vízkészletek, igazi értéket képvisel.

A feltörő víz hőmérséklete attól függ, hogy az milyen mélyen helyezkedett el a föld felszíne alatt. Értelemszerűen minél mélyebbről jön fel, a hőmérséklete annál magasabb lesz.

Nemzetközileg eltérő, hogy milyen hőmérséklet felett tekintjük a vizet termálvíznek. Hazánkban jelenleg a 30 Celsius foknál magasabb hőfokú vizeket hívjuk így.

A termálvíz legalapvetőbb tulajdonsága tehát az, hogy meleg. Mielőtt azonban rátérnénk arra, hogy valójában milyen hatással van a szervezetünkre, egy mondattal térjünk ki a termálvíz és a gyógyvíz közötti különbségre. Sokan szinonim kifejezésként kezelik ezeket, pedig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a termálvíz még nem jelenti azt, hogy gyógyvízzel állunk szemben. A gyógyvíznek magas az ásványianyag tartalma, esetében nem kritérium a hőfok, ellenben az igen, hogy a gyógyhatása orvosilag bizonyított legyen. Az így megszerzett minősítést 5 évre kapja az adott fürdő, és ez idő alatt számos alkalommal ellenőrzik a víz minőségét.

A termálvizeknek is van természetesen gyógyhatása, hiszen ásványi anyagokkal ez a víz is rendelkezik, ellenben ezek a vizek nem szerezték meg az említett minősítést.

Minden wellness alapja a termálvíz, s hogy megtudd, miért használjuk ki a föld természetes wellness kezelését, tarts velünk az alábbiakban is!

  1. Először is javítja a vérkeringést. A termálvíz számos ásványi anyagot tartalmaz, amit a testünk pihenés közben felvesz belőle. A hő hatására kitágulnak az erek és élénkül a keringésünk, ami jót tesz a szívnek is. Azoknak pedig, akik nem igazán szeretnek edzeni, itt egy jó hír: hatása felér akár egy edzőtermi mozgással is.  
  2. Mint minden wellness kezelés, a termálvíz is kiválóan csökkenti a stresszt. Jobban alszunk tőle, tisztább lesz az elménk. Az izmainkat ellazítja ezáltal a

felgyülemlett feszültség is szabadon áramolhat kifelé.

  1. A krónikus fájdalommal élők számára kiváló fájdalomcsillapító módszer. Ízületi problémák, izomfáradtság, szövetkárosodás – mindezekre is enyhülést hozhat a forró fürdőzés.
  2. Bőrproblémák esetén is remekül bevethető. Legyen szó ekcémáról, pikkelysömörről, a kén segít felvenni velük a harcot.
  3. S végezetül a termálvíz nem csak a medencében képes kifejteni a jótékony hatását. Belélegezve az asztmásoknak, az allergiásoknak hozhat enyhülést, míg ivókúrakénti alkalmazásával sokat tehetünk a különböző gyomor- és bélbetegségek, mint például az emésztési zavarok enyhítéséért is.

Kíváncsi arra, hogy a Vulkánfürdő gyógyvize milyen egészségügyi problémákra nyújthat gyógyírt? Kattintson ide, és máris mutatjuk.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020