Termál körforgás – 15 perc szauna, 10 másodperc hűtőfürdő és 20 perc relax

Szaunába beülni és izzadni egy kicsit – remek dolog. De hasznos csak akkor lesz igazán, ha odafigyelünk arra, hogy mennyi időt töltünk a kabinban, hogyan hűtjük le magunkat és milyen hosszú ideig relaxálunk. Ezt nevezik termál körforgásnak.

Az első lépés a szaunázás. Ez minimum 5, legfeljebb 15 percig tartson. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a pórusok kitáguljanak és a méreganyagok izzadság formájában távozni kezdjenek. Ezt követi egy 10-15 másodperces hűtőfürdő. Ami akár zuhanyzás is lehet. De hideg vizű medencébe is merülhetünk. Mindez arra szolgál, hogy a pórusok összehúzódjanak, és adrenalin szabaduljon fel. A harmadik lépés a 20 perc relax. Erre a szaunavilág pihenőterében kerítsünk sort. A lazítás arra szolgál, hogy felszabaduljon a dopamin, közismertebb nevén a boldogsághormon.

De ez csak egy kör volt. A fent leírtakat a hideg és a meleg hőmérséklet váltakozására építő módszer optimális hatása érdekében háromszor céélszerű megismételni.

Azt azért hozzátennénk, hogy mindenkinél más intenzitás az ideális. A kezdő szaunázóknak ugyanis 5-8 perc izzadás bőven elég lesz. Ami után a hideg zuhany helyett 20-21 fokos vízben történő megmártózás lesz az ideális. A relax időben viszont a 20 percet nekik is tartaniuk kell.

A gyakorlott wellness-szelők 15 percet is szaunázhatnak, a hideg zuhany pedig akár 10 fokos is lehet. Majd jöhet náluk is a 20 perc lazítás és a boldogsághormon felszabadítás.

Ön kipróbálta már a feltöltődés ezen formáját? Ha a Vulkánfürdőbe jön, ne csak fürdőzzön, hanem a termál körforgás módszerével is tegyen egy kicsit az egészsége megőrzéséért!

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!