A napvédő krémek nem gátolják a szervezetet a D-vitamin termelésben

Ha nyár, akkor napsütés és strand. Ha napsütés, akkor D-vitamin és naptej. De vajon ez utóbbi kettő milyen hatással van egymásra? És ez nagyon is aktuális kérdés, ugyanis sokan pont azért nem használnak napvédő krémet, mert szerintük a szervezet így nem tudja hasznosítani a Nap hatására termelődő D-vitamint. Ez azonban téves félelem. Nincs összefüggés ugyanis a naptej, annak mennyiséges és a D-vitamin termelés között.

Mindezt egyébként a Házipatika írta meg a sciencedaily.com nyomán.

Vagyis, ha strandolni megyünk a nyáron, nyugodtan bekenhetjük magunkat alaposan, akár nagyobb faktorszámú krémmel is. Így is fog termelni a szervezet a napfény hatására D-vitamint. Amiről talán a többség tudja is, hogy mennyire fontos a szervezet ellenálló képessége szempontjából. De a D-vitamin jót tesz az izmoknak, az idegeknek is és hatással van a szív egészségére, valamint segít a helyes koleszterinszint megtartásában is – egyebek mellett.

Összegezve: strandoláskor semmi esetre se spóroljunk a napvédő krém használatán. A kutatási eredmények alapján nem kell választanunk a bőrünk egészségének védelme és a szervezet D-vitamin termelési képessége között. A napvédő krémek egyáltalán nem gátolják ezen folyamatokat.

Egyébként jó időben már napi fél óra napfényen való tartózkodás elegendő ahhoz, hogy a szervezet előállítsa a szükséges napi D-vitamin mennyiséget.

 

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!