Szaunázni nyáron? Igen, és azt is mondjuk, hogy miért

Köztudott, hogy a hideg évszak beköszöntével a szauna használók száma is jelentősen megugrik. Persze ebben semmi meglepő nincs, hiszen milyen jó is az, amikor a kinti, zimankós időből beérve végre beülhetünk egy jó forró szaunába. Másrészt ma már az is egyre szélesebb körben ismeretes, hogy a szaunázásnak a relaxáción túl számos egyéb egészségvédő hatása is van, amit nem árt kihasználni a téli, megfázásos időszakban.

No, de mi a helyzet nyáron, a kánikulai, nagy melegben?

Általános tévhit, hogy nyáron nem használhatjuk. Ezt a feltevést onnan eredeztetik, hogy a szaunázást felmelegedésre találták ki, így miért tennénk ezt akkor, amikor a kinti időjárás amúgy is tikkasztóan melegre fordul.

Többen nincsenek tisztában azzal, hogy Finnországban, a szaunakultúra hazájában az ott élők nem csak a csípős, téli hónapokban menekülnek a szaunába. Nem árt tudni, hogy bizony a skandinávok nyári házaiban is ott a szauna, amit előszeretettel használnak ilyenkor is. Északon a szaunák általában a tavak mellett vannak, hogy a nyári izzadást egyből a hideg vízben tudják lehűteni.

Ráadásul a tudomány már azt is bebizonyította, hogy a szauna az év minden szakaszában hasznos. A nagy, nyári melegben számos módon segíti a tested normális működését. Ilyen pozitív hatás a többi között, hogy nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a testünk alkalmazkodni tudjon a hőhöz. Továbbá nyáron is segíthet a kalóriaégetésben, így a fogyásban, de a keringés javításában, az izmok ellazításában és a stressz oldásában is fontos szerep jut neki.

Az persze igaz: egy izzadós és fülledt nyári időszakban kevésbé vágyunk arra, hogy még jobban leizzadjunk, inkább mennénk valami hűvösebb helyre, vagy vízpartra. De nem számít, milyen meleg az idő, ilyenkor se mondjunk le a relaxáló wellness élményről. A szaunából kijőve hűtse le magát a merülőmedencében, vagy egy jó kis hideg zuhannyal, így máris vissza tudja állítani a teste hőmérsékletét.

A szaunázás tehát nyáron is a kiegyensúlyozottság és a nyugodtság érzését adhatja neked, ráadásul segít a szervezetednek, hogy a legjobb formában legyen. Ne hagyja ki ön sem a nyári szaunázás élményét!

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020