Az idén kimarad a nyaralás? – Sokat kockáztat vele

A nyaralás az ember dolgos életének kötelező eleme kell(ene), hogy legyen. A szakértők szerint évente egy hosszabb vakáció, illetve 2-3, rövidebb pihenéssel töltött nap szükséges ahhoz, hogy igazán kiegyensúlyozottak legyünk és könnyebben megtaláljuk a belső egyensúlyunkat. Érthető, hiszen a stresszoldás egyik legkiválóbb módja, ha magunk mögött tudjuk hagyni a mindennapok feszültségeit, és bizonyos időközönként beiktatunk néhány olyan napot, amikor elvonulva a világ elől csak magunkra koncentrálunk.

Sajnos azonban sokan nem engedhetik meg maguknak azt, hogy évente párszor elmenjenek egy vagy több hétre nyaralni. Sőt, egyeseknek még az egy-két napos wellness sem fér bele. 

De mi történik valójában “odabent” akkor, ha nem jutunk el nyaralni?

A kevesebb nyaralás egyenlő lenne a több depresszióval? Azt kell, hogy mondjuk, pontosan így van.  Egy kutatásból – ami az amerikai nyaralók szokásait vizsgálta – kiderült, hogy azoknak, akik nem tudtak elégszer nyaralni menni, közel a harmaduk valamilyen depressziós tüneteket produkált. A lakosságra vetítve ez az érték 7-15 százalék között van, ami óriási szám. Vagyis a depresszió, a rossz hangulat és a nyaralás hiánya közötti kapcsolat nyilvánvaló.

Mégsem figyelünk erre eléggé oda.

Pedig a nyaralásnak és a pihenésnek a munka világában is alapvetőnek kell lennie, nem pedig valami extra és kiváltságos dolognak. A munkavállaló és a munkáltató közös érdeke, hogy a dolgozó legalább évente egyszer  – de inkább többször – eljusson olyan helyre, ahol igazán ki tud kapcsolódni. A cégvezetőknek is be kell látniuk, hogy az az igazán jó munkaerő, aki motivált, és tele van energiával. Ezt viszont szinte lehetetlen úgy kivitelezni, hogy közben az ember nem lát túl a napi gondjain, és tele van feszültséggel.

Nincs tehát mit tenni, priorizálni kell az igényeinket – munkáltatói és munkavállalói oldalról is -, és még ha nehezen is jön össze, de áldozni kell a pihenésre. Ha mást nem, legalább egy-egy wellness napot iktassunk be. Hiszen csak így lehetséges, hogy feszültségtől mentesen, produktívan éljük a hétköznapokat.

Jöjjön el a Vulkánfürdőbe, és töltse fel nálunk a kimerült energia raktárakat! Akár egy, akár több napra is szeretettel várjuk.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020