A szaunában töltött idő ideális hossza

Azt szinte mindenki tudja, hogy a szaunázás méregtelenít, edzi a szívet, csökkenti a stresszt és az izomfeszültséget. De vajon azt mennyien tudják, hogy mennyi időt tanácsos eltölteni a szaunában ahhoz, hogy a legoptimálisabb hatást érjük el az egészségünk érdekében?

Az egyik alapszabály, hogy 15, maximum 20 percnél tovább ne tartózkodjunk a helyiségben. Ennél több még a gyakorlott szaunázóknak sem ajánlott. Aki pedig kezdő, annak bőven elég 5 vagy 10 perc is a forró levegőből. Ha már hozzászoktattuk a szervezetünket a szaunázáshoz, akkor természetesen lehet növelni a bent töltött időt. Ha viszont szédülést, rosszullétet tapasztalunk, akkor ideje megszakítani az izzadást, és elhagyni a helyiséget.

Miután letelt a nagyjából negyed óra, ne felejtsük el lehűteni a felhevült testet egy jó kis hideg zuhannyal vagy a merülő medencében. Ezt követően jöhet a lazítás a pihenőhelyiségben. Majd mihelyst megnyugodott a test, a kör ismét kezdődhet előröl.

Arra azonban figyelni kell, hogy egy nap háromszor, legfeljebb négyszer ismételjük meg ezeket a köröket, máskülönben túlterhelhetjük a szívet.

Illetve a hidratálásról se feledkezzünk meg. A legjobb erre a hideg víz. 2-4 pohár víz elfogyasztása minden szaunázás után ajánlott. 

Kedvet kapott a szaunázáshoz? Jöjjön el hozzánk, töltődjön fel a Vulkánfürdő szauna világában!

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020