Őszi szabadtéri fürdőzés – Így is szinten tarthatjuk a szervezetünk D-vitamin készletét

Ha ősszel megyünk gyógyfürdőzni, a kinti termálmedencékben is töltsünk el annyit időt, amennyit csak tudunk. A D-vitamin raktáraink feltöltése miatt ez rendkívül fontos. Mivel ilyenkor már nem éri a bőrünket annyi napfény, mint a nyáron, a szervezetünk D-vitamin termelése is gyengébb lesz. Vagyis, ha nem gondoskodunk a pótlásról, az egészségünket kockáztatjuk.

A D-vitaminról a legtöbben talán tudják, hogy 80 százalékban a napfény hatására termelődik a szervezetben, 20 százalékban pedig a táplálékkal visszük be. Igen ám, de ha nem ér bennünket elegendő napfény, hiány alakul ki. Így annak mesterséges pótlása válik szükségessé. De ez inkább télen jellemző. Az őszi hiány gyógyfürdőzéssel még egyensúlyba hozható. Októberben, novemberben még tudunk annyit fürdőzni napközben, hogy a raktárakat feltöltsük.

Miért a fürdőzést ajánljuk?

Mert ilyenkor éri a legnagyobb felületen a testünket a napfény. Túrázás, séta közben alig van olyan bőrfelület, ami szabadon van.

Ettől függetlenül persze a kirándulás is ugyanolyan fontos. A legjobb az, ha szakítunk időt a szabadtéri fürdőzésre és a sétára is. Így még kisebb lesz az esélye annak, hogy a kemény tél bekövetkezte előtt mesterségesen kelljen pótolni a D-vitamint.

Azt azonban még meg kell jegyeznünk, hogy mindenkinek más az élethelyzete és az egészségi állapota. Így a fent leírtak általános információként értelmezhetők csak. Mindezekkel együtt a tény az tény: az őszi szabadtéri fürdőzéssel rendkívül sokat tehetünk a D-vitamin készletünk szinten tartása érdekében. Rosszat semmiképpen nem teszünk vele.

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020