Mitől élvezzük annyira a pezsgőfürdős relaxálást?

A pezsgőfürdőben lazítani jó dolog, ez nem vitás. De vajon tudjuk-e, hogy miért olyan kellemes így relaxálni?

Erre több válasz is adható

Egyrészt a víz testre gyakorolt hatása miatt szeretjük a jakuzzit. A hő ugyanis ellazítja a feszült izmokat, miközben a víz alatti sugarak folyamatosan masszírozzák azokat. Hol gyengébben, hol erősebben. Kellemes érzés, amikor az apróbb légbuborékok nagy felületen gyengéden bizsergetnek, és az is egészen különleges élmény, amikor egy erősebb vízsugár masszíroz egy kisebb felületet a testünkön. De nem csak ezek miatt érezzük olyan jól magunkat a pezsgőfürdőzés után.

A víz ugyanis a test mellett a lélekre is hatással van. A hullámzó, kavargó víz beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, legalábbis a keleti őselv szerint. A spirituális beállítottságúak szerint nem véletlen, hogy a jakuzziban meditatív állapotba kerülünk. Ahogy az sem, hogy kitisztulnak ilyenkor a gondolatok is. A víz ugyanis – mint az egyik őselem – nagy hatással van az érzelmeink egyensúlyára.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az elménk tudat alatt emlékszik az anyaméhben töltött időre, amikor a biztonságérzetet csak a körülöttünk lévő víz adta. Ezért ha kellemes a víz hőmérséklete és megnyugtató a közeg, ez az emlék valamelyest feléled, ezáltal sokkal eredményesebben lazítható el az elme.

De mindez a biológiai hatástól lesz igazán teljes. Amikor a bőr pórusai kitágulnak és oxigén áramlik a sejtekbe, úgy élénkülünk fel, hogy közben teljesen megnyugszunk. Nem beszélve arról, hogy mindeközben – az izzadásnak hála – a méreganyagoktól is megszabadulunk.

A fentiekből kiindulva tehát nem kérdés, hogy ha van rá módunk, célszerű pezsgőfürdőzni is a wellness alatt. Már 15-20 perc után érezni fogja annak a jótékony hatást.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020