Gyógyászat

Iszapkezelés

Az iszapkezelés a balneoterápia speciális formája. A szerves ként nagy mennyiségben tartalmazó iszap és annak összetétele mechanikai, kémiai és fizikai hatást fejt ki. Olyan speciális anyag, mely rendkívül lassan veszi fel a hőt és nagyon lassan adja le. A meleg iszapkezelés hőmérsékleti beállítása általában 42 C°, mely a lassú hőleadás miatt stabil. Fokozza a vérkeringést, pótolja szervezetben a hiányzó ásványi anyagokat. A kezelés fürdőnkben hévízi iszappal történik. Az iszappakolást degeneratív…

Tovább

18 év alattiak gyógyúszása

Rendkívül fontos eszköz, a gyermekkori megbetegedések prevenciójában, a már meglévő kórképek korrekciójában, rehabilitációjában. A vízben történő mozgás során a testre a hidrosztatikai nyomás, a felhajtóerő, a víz sűrűsége, hőmérséklete és kémiai összetevői hatnak. A hidrosztatikai nyomás kompressziós hatással van a testre, a perifériás erekre, befolyásolja a légzés mechanikáját, csökkenti a gyulladt ízületek térfogatát. A felhajtóerő miatt tehermentesülnek a szalagok, ízületek, könnyebbé válik a mozgás. A víz ellazító hatása, folyamatos tactilis…

Tovább

Víz alatti gyógytorna

A gyógytorna aktív mechanoterápiás eljárás. Célja a  mozgásszerv-rendszer működésének összehangolása, teljesítőképességének növelése. A víz felhajtóereje az izomzatot ellazítja, súrlódási ellenállása pedig az izomzatot erősíti, a mozgásokat szabályozza.Idegsebészeti műtétek, baleset utáni állapotok utókezelésére, ízületi betegségek esetén előnyös kezelési forma. Kiválóan alkalmazható serdülőkori gerincferdülés javítására, ízületi protézis műtétek előkészítésére, túlsúllyal küszködőknek.

Tovább

Orvosi gyógymasszázs

Mechanoterápiás eljárás. Eredményeként a bőrön, bőr alatti kötőszövetekben, és izomzatban élettani változások jönnek létre. Vérbőség keletkezik, emelkedik a bőr hőmérséklete, ami hozzájárul a szövetek jobb táplálásához, a sejtek fokozódó anyagcseréjéhez. Fokozódik a faggyú és verejték elválasztás, felgyorsul a bőr felületén lévő elhalt hámsejtek leválása, élénkül a szervezet nedvkeringése. A kezelés hatásaként megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben a letapadások, javul a zsírszemcsék, a sérülési és gyulladási anyagcsere termékek felszívódása és a…

Tovább

Szénsavas fürdő

A termálvízbe juttatott szén-dioxid hatása értágító. Eredményeként a testben megváltozik a vérelosztás, a szív hatékonyabb körülmények között működik, keringési teljesítménye nagyobb. Alkalmazása perifériás keringési zavarokban, Raynaud kórban, központi és vegetatív idegrendszeri elváltozásoknál hatásos.

Tovább

Súlyfürdő kezelés

Nyújtásos kezelés a vízben, ahol a beteg függőleges helyzetben van. A víz felhajtóereje a testre hat. Eredményeként a csípő-, a térdizületek és a gerinc húzása következik be súlyok alkalmazásával vagy anélkül. Alkalmazása porckorongok és kisebb nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítése, kisebb csigolya kisízületi tökéletlen ficam, izomzsugorodások, kopásos gerinc betegségek esetén hatásos.

Tovább

Víz alatti vízsugármasszázs

A nagy nyomású vízsugár a bőrt, a kötőszöveteket összenyomja. Ez átmeneti oxigénhiányt okoz. Az állapotot vérbőség és keringés gyorsulás követi, ami az érfalakra közvetett és közvetlen hatást gyakorol. Bevált kezelési mód sebészeti és ortopédiai műtétek után, lágyrészsérülések, hegesedések, nyirokpangás, spasztikus bénulások, keringési zavarok esetén.

Tovább

Gyógyvizes kádfürdő

Hatása megegyezõ a gyógyvizes gyógymedencével. Ezt a kezelési formát elsősorban azoknál alkalmazzák, akik állapotuk miatt közösségi medencében nem tartózkodhatnak.

Tovább

Gyógyvizes gyógymedencefürdő

A vízbe merült test súlycsökkenése által a gyógyvíz nehezen mozgó betegeket is aktivizál. A vízben lévő test mozgása különböző hidrodinamikai hatásokat eredményez. A víz nyomása elősegíti az izületi folyadékok gyorsabb felszívódását, megváltoztatja a vénás és nyirok visszafolyási rendszerét. A meleg gyógyvíz értágító, kötőszövet és izomlazító, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatással bír.

Tovább

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020