TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2023-00015

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2023-00015

Kedvezményezett neve: Vulkán Gyógy- és Élményfürdő Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság

(Konzorciumi partner: Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal)

A projekt címe: „Vulkán Gyógy- és Élményfürdő energetikai fejlesztése Celldömölkön”

Szerződött támogatás összege: 1 200 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma 2026.05.31.

A projekt az Európai Unió által biztosított 1 200 000 000 forint vissza nem térítendő támogatással, a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő Üzemeltető Kft.  és konzorciumi partnere, a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal pályázatot nyújtott be a TOP_Plusz-2.1.1-21 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívásra, melyet a Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 2023.07.04-én támogatásban részesített.

A fürdőkomplexum 2004 és 2005 között épült, az adott időszak technológiai lehetőségeit használva, így már 19 éve áll nyitva a látogatók előtt. A jelenlegi termál kutak vízhozama és hőmérséklete a vízkezelési technológiában maximálisan ki van használva hőhasznosítás szempontjából, emellett azonban jelentős gáz- és villamos energia szükséges a rendszerek üzemeltetéséhez. Ezek ára folyamatosan terhet jelentett az üzemeltetés számára, a piaci nehézségek idején pedig operatív intézkedések nélkül szinte kezelhetetlen helyzetet teremtettek. Mindamellett a celldömölki gyógyhely területén minden olyan intézkedés megtételét szükségesnek tartja a tulajdonos és az üzemeltető, ami a káros kibocsátásokat csökkenti, így jelen projekt segítségével a ma ismert legkörnyezet-kímélőbb technológiára kívánunk áttérni.

A projekt fő stratégiai célja, hogy a megújuló energiaforrásokkal minél nagyobb mértékben kiválthatóvá váljon a jelenlegi földgáz- és villamosenergia-fogyasztás, csökkentve az üvegházhatású gázok éves kibocsátását. A fejlesztés által lehetővé válik a fürdőkomplexum energiaellátásának racionalizálása geotermikus energia-felhasználással, új kút létesítésével, napelemes rendszerrel.

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020