A gyógyúszást a társadalombiztosítás is támogatja

Sokféle elgondolás létezik a gyógyúszásról. A legtöbben úgy vélekednek, ha ezt a kifejezést hallják, hogy elsősorban azoknak van szükségük rendszeres gyógyúszásra, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek. Igen, nekik valóban nagyon hasznos az ilyen kiegészítő gyógykezelés, de nem csak nekik. Számos egyéb egészségügyi probléma esetén is sokat segíthet a gyógyúszás.

Érdemes az elején leszögezni, hogy a gyógyúszás a fürdőgyógyászati kezelések közé tartozik, és a társadalombiztosító a 18 év alattiak gyógyúszását támogatja.

Vulkánfürdő-uszoda

Úszómedence a celldömölki Vulkánfürdőben

Az úszás nagyon sok esetben önmagában is terápiás jellegű, hiszen nagyon pozitívan hat a mozgató, a keringési, a légző és az idegrendszerre. Keringési és bizonyos légzőszervi betegségeknél a terhelési paraméterek meghatározása után a terhelhetőség növelésére alkalmazzák. Előnyös szív és keringési eredetű megbetegedések, bizonyos légzőszervi megbetegedések, például asztma, valamint gerinc és mellkasi deformitások, ízületi megbetegedések, túlsúly és annak szövődményei kiegészítő kezelésében, illetve jó terápiás hatású központi és perifériás idegrendszeri károsodások kezelésében – írja a webbeteg.hu.

Mindenképpen szerencsésnek mondhatják magukat a Celldömölkön és a városkörnyéki településeken élők, hiszen a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőben ingyenes csoportos gyógyúszásra van lehetőség. Méghozzá rendszeresen, a foglalkozásokat hétfőnként és szerdánként fél 5 és negyed 6 között tartják. És ami még nagyon fontos: szakember vezetésével. A gyógyúszást már óvodás kortól ajánlják.

gyogyuszas

A szülőknek érdemes tehát tudniuk, hogy a gyógyúszást szakorvos írja fel a fürdőben a gyermekek számára. Így ebből a lehetőségből azok sincsenek kizárva, akik rövidebb-hosszabb ideig tartózkodnak valamelyik közeli szállodában, esetleg a nagyszülőknél nyaralnak. És nem kell feltétlenül valamilyen létező betegséggel küzdeni, hogy részt vegyenek a gyógyúszáson, hiszen a foglalkozások megelőző jelleggel is nagyon hasznosak. Számtalan statisztika mutatja, hogy túlsúlyosak a magyar gyermekek. Hogy ne alakuljanak ki a túlsúly szövődményei, illetve csökkenjen a túlsúly, ebben a gyógyúszás mindenképpen sokat segíthet.

A gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy azok egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Ezen belül használják azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni.

Tegyünk együtt vidáman a gyermekeink egészségéért! Ha nyár, akkor több szabadidő. Találjon alkalmat a szünidőben arra, hogy a gyermeke megismerje a gyógyúszásban rejlő egészségmegőrző lehetőségeket!

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!