Fáj a térd, fáj a derék? – Így segít ezen a gyógyvíz

Hogyan hat a gyógyvíz a szervezetünkre? Mi az, aminek a gyógyító erőt köszönhetjük fürdőzés közben? Elöljáróban csak annyit, hogy nem csak a víz összetétele számít.

A gyógyvízben lévő oldott anyagok a bőrön keresztül szívódnak fel. Az, hogy a víz milyen testrészünkre fejt ki jótékony hatást, attól függ, milyen összetevőket tartalmaz.

medence

A celldömölki gyógyfürdő vize például a korral együtt járó elöregedési folyamat következményeként kialakult betegségek kezelésében nyújt segítséget. Ezt itt korábban részleteztük is. De röviden azért kiemelnénk, hogy a Vulkánfürdő gyógyvize leginkább a gerincben és az ízületekben kialakult idült porckopások és az ízületek körül lévő izmok, inak fájdalmának enyhítésében segíthet.

De nem csak a összetevőknek köszönhető a termálvíz jótékony hatása, hanem a hőmérsékletének is.

A meleg víz például növeli a vérben a béta-endorfin nevű vegyület arányát, ami egy természetes fájdalomcsillapító – áll a HáziPatika.com összeállításában.

Az összetétel és a hőmérséklet együtt komoly gyógyító hatással bír. De van még valami.

Ugyancsak lényeges kiemelni a víz felhajtó erejének hatását is. Gyógyfürdőzés közben ugyanis nem terheli nagy nyomás az ízületeket, ezáltal csökken a fájdalom. És még olyan mozgásokra is képesek leszünk, amire a szárazföldön nem. Erről itt írtunk nemrég.

Ugyanakkor a testünkre ható nyomásváltozás miatt az ödémák és a duzzanatok is csökkennek a vízben.

Nem kérdés tehát, hogy gyógyfürdőbe járni különösen ajánlott, ha ízületi panaszaink vannak. De egy relaxáló kikapcsolódásban is éppúgy segítségünkre lehet a termálvíz.

Várjuk Celldömölkön!

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020