A szaunázás véd az időskori elbutulástól

Egy finn tanulmányból kiderült, hogy a rendszeres szaunázás csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. De az is újra beigazolódott, hogy az “izzadás” véd a szívbetegségek ellen is.

Szaunázás - Vulkánfürdő

A finn vizsgálat során 2 ezer 300 középkorú finn férfi egészségét követték nyomon csaknem 20 éven át. Kiderült, hogy az érintett időszakban a hetente négy-hét alkalommal szaunázó férfiaknál 66 százalékkal kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak demenciát és 65 százalékkal kisebb valószínűséggel Alzheimer-kórt, mint azoknál a társaiknál, akik hetente mindössze egyszer szaunáztak – tájékoztatott a távirati iroda.

A kapott eredmény tehát egy újabb bizonyíték arra, hogy a szaunázás segít relaxálni. És védi az agyat meg a szívet is.

Jari Laukkanen, a kutatást végző intézmény munkatársa elmondta: “Egyéb életmódbeli tényezőket, úgy mint a fizikai aktivitást és a társadalmi-gazdasági hátteret is számításba vettük. A szaunázásnak azonban mindezektől független szerepe van a kapott eredményekben”.

Vagyis a szaunázás a legtöbbeknél rendkívül hasznosnak bizonyult a megelőzés terén.

De hogyan edzi a szervezetet a szaunázás?

“A szaunában növekszik a pulzusszám és elkezdünk izzadni. Olyan ez egy picit, mint a testmozgás” – magyarázta Laukkanen. Mint hozzátette: “Szaunázás után az embereknek alacsonyabb lehet a vérnyomásuk. A vérnyomás pedig fontos kockázati tényezője a szív- és érrendszeri, valamint a memóriával összefüggő betegségeknek. Ez lehet az egyik lehetséges magyarázat az eredményeinkre”.

Íme, ez egy újabb érv, hogy miért érdemes rendszeresen szaunázni. Óvja meg Ön is az egészségét. Ha Celldömölkön jár, ne feledje, a Vulkánfürdőben a gyógyfürdőzés mellett szaunázási lehetőség is kínálkozik a vendégeknek.

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!