A rendszeres mérsékelt testmozgás segít, hogy szellemileg is frissek maradjunk

Fiatalon sem árt, de ötven felett már különösen nagy figyelni kell fordítani a szellemi frissesség megőrzésére. A kutatások szerint ezért jobban tesszük, ha az említett életkor felett hetente többször végzünk mérsékelt testmozgást.

A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közöltek szerint ugyanis ha rendszeresen eddzük a szívet és az izmokat, nagyon sokat teszünk a kognitív funkciókért is. Állításuk szerint még azoknál is hatásos a rendszeres, visszafogott testmozgás, akiknél már megkezdődött a szellemi leépülés. Nem véletlen egyébként, hogy Japánban az idősek hetente többször is tajcsiznak.

De az úszás is rendkívül hatékony

Már heti egy-két edzés is hatásos lehet. Minél többet mozgunk, annál ellenállóbbak lehetünk a természetes öregedéssel járó szellemi leépüléssel szemben.

A lényeg, hogy mozogjunk

Az aerob edzések például a kognitív funkciók erősítésére vannak hatással: gondolkodás, olvasás, tanulás. Míg az izommunkák a memóriára és a végrehajtó funkciókra gyakorolnak jótékony hatást. Ilyenek például a tervezés és a szervezés képessége.

A szakemberek szerint a magyarázat egyébként abban keresendő, hogy mozgás hatására a szokásosnál nagyobb adag vér, oxigén és tápanyag jut az agyba, fokozva annak egészségét és serkentve egy növekedési hormon termelődését, ami az új idegsejtek és idegsejt-kapcsolatok kialakulása miatt fontos – olvasható.

Szóval ne sajnálja az időt az edzésre. Jöjjön el rendszeresen úszni mondjuk a Vulkánfürdőbe. Ahol a napi testmozgás után, akár még a gyógyvízben vagy a szaunában is regenerálódhat.

Várjuk Celldömölkön!

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020