Ne csak üldögéljünk a forró vízben, hanem mozgassuk is át a mozgásszerveket fürdőzés közben

Amikor a gyógyfürdőzésről beszélünk, rendszerint egy passzív időtöltésre gondolunk. Pedig a fürdőzésnek nem feltétlenül kizárólag az üldögélésről kell szólnia. Mivel a forró víz remekül ellazítja az ízületeket, a kúra során célszerű nyújtó és erősítő gyakorlatokat is végezni.

Nem kell komoly tornagyakorlatokra gondolni, csak egyszerűbb nyújtózásokra. A bekötött izomzat, a feszes inak, ízületek a forró vízben nagyon jól átmozgathatók. Szakértők szerint a test nagyjából 20 perc után már annyira ellazul, hogy nyugodtan megkezdhető a könnyed vízi torna.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vízben gyakorlatilag súlytalannak érezzük a testet, így szinte egyáltalán nem terheljük az ízületeket azzal, ha mozgunk kicsit a vízben.

Mindezek mellett a meleg víz és a mozgás együtt fokozzák a vérkeringést. Ami élettani szempontból szintén egy erős érv az aktív fürdőzés mellett.

De nem csak nyújtó gyakorlatokat végezhetünk a meleg vízben. A Mayo Klinika szakemberei az izomzat egyes gócainak kimasszirozására azt javasolják, hogy egy teniszlabdát vigyünk a vízbe. Mivel az izmok sokkal lazábbak a vízben, a célzott teniszlabdás masszírozással olyan pontokat is fel tudunk oldani, amiket a szárazföldön több órán át is nyomkodhatnánk.

Természetesen mint mindenre, a fürdőzés közbeni visszafogott mozgás hatékonyságára is készült már felmérés

Eszerint  azoknál, akik hetente 2-3 alkalommal meleg vízben nyújtották az izmaikat, az ízületeiket, 40 százalékkal csökkentették az ízületi fájdalmaikat és erősítették azok fizikai funkcióit. Mindezek mellett azok, akik a meleg vízben nyújtottak, sokkal jobb alvók lettek, és a kúra úgymond emocionális lendületet is adott nekik.

Szerintünk érdemes kipróbálni. Ha legközelebb jön a Vulkánfürdőbe, két lazító fürdőzés között iktasson be pár, az izomzatot átmozgató, lazább nyújtó gyakorlatot is!

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!