Itt az allergiaszezon – Irány a sószoba!

Sokaknak ismerős az érzés, amikor a várva várt tavaszi napsütés végre kicsalogat bennünket a szabadba, mi pedig más sem csinálunk, mint fújjuk az orrunkat, tüsszögünk és törölgetjük a könnyező, viszkető szemünket. Nagyon kellemetlen és egyben bosszantó érzés ez, hiszen így az ember bármit csinál, nem tudja önfeledten élvezni azt. Sokak életét megkeseríti tehát az allergia, emiatt a tavasz közeledtével az arra érzékenyek már jó előre elkezdenek aggódni a pollenek miatt.

Az allergia egy elég gyakori betegségforma, nem válogat, nincs tekintettel nemre és korra, egyszóval bárkinél, bármilyen életkorban kialakulhat. Tulajdonképpen ez nem más, mint az immunrendszerünk kóros működése, amikor is az ártalmatlan polleneket veszélyes betolakodóként értelmezi, s túlzott védekező reakcióba kezd. Lényegében túlérzékenységet jelent.

Tavasszal a növények virágba borulásával együtt megnő a levegő szállópor koncentrációja is, ennek egyértelmű jelei a már említett orrfolyás, a nyálkahártya megduzzadása vagy a szemviszketés. Márciusban virágzik a mogyoró, az égerfa, a szilfa, a nyárfa, a fűzfa. Ettől függetlenül a korán jött enyhe idő miatt például a mogyoró vagy az égerfa már sokkal korábban, februárban, de akár január vége felé is megkezdheti a virágzását. Ilyenkor a szél segíti a növények beporzását, de ugyanígy a szél a felelős azért is, hogy ezek a pollenek a hajunkba, a ruházatunkra, a bőrünkre vagy közvetlenül a légútjainkba kerülnek, s allergiás reakciót indítanak be.

A tünetek kezelésére a legtöbben különféle allergia elleni gyógyszereket szednek, pedig – sokan nem is tudják, hogy – ezeken kívül is számos alternatív megoldás létezik a tünetek enyhítésére vagy a teljes megszüntetésére. Használhatunk például légtisztítót, azonban ez sajnos csak otthon jelent megoldást. Vagy adhatunk egy esélyt a sószobának is.

A sós levegő nagyban segíthet a megelőzésben. Itt nagyon tiszta levegő található, ami segít a légzőszervek öntisztulásában. Belélegezve a sós koncentrációjú levegőt, csökkennek az allergiás tüneteink. A kezelés során próbáljunk minél mélyebb levegőt venni, hogy a só a legmélyebb helyekre is eljuthasson a szervezetünkben. Ez kitisztítja a légútjainkat, illetve csökkenti a nyálkahártya duzzanatát.

Fontos, hogy idejekorán kezdjük el az alkalmazását, és arról se feledkezzünk meg, hogy ez is, mint oly sok más kezelés, kúraszerűen alkalmazva fejti ki igazán a hatását.

Allergiamentes tavaszi feltöltődést kívánunk mindenkinek!

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!