A napfény nem játék – sokan mégse használják megfelelően a napvédő krémeket

A naptej-használat fontosságával a legtöbben tisztában vannak. Csak az a probléma, hogy annak szabályos, hatékony alkalmazását már kevesen ismerik. Pedig a napfény nem játék, a felelőtlenségből ugyanis nem csak egy leégés, hanem komolyabb egészségügyi probléma, súlyos, akár rákos bőrelváltozás is lehet.

Szóval a Nap erejét komolyan kell venni. A bőrünk ugyanis nem felejt. Minden egyes leégést megjegyez. Vagyis, ha többször éri erős napfény ugyanazt a bőrfelületet, ott könnyen alakulhat ki elváltozás. Elég, ha csak az idő előtti ráncosodásra gondolunk. De ez még a jobbik eset, folyamatos erős napfény hatására sajnos nagyon könnyen válhat rákossá egy anyajegy, ami már jóval komoly probléma. Az pedig csak részben elég, hogy bekenjük a nyakunkat, a vállunkat. A napfény ugyanis nem csak ott ér minket. És ez az, amiről sokan megfeledkeznek. A hajlatokban, a lábon, a derékon, mindenhol alaposan be kell kenni magunkat. Sőt, a kopaszodó férfiaknál a fejbőrt is védeni kell. Illetve nem árt a haj választékát, valamint a fülcimpát is bekrémezni. Figyelni kell továbbá arra is, hogy legyen ideje beivódni a fényvédő krémnek. Átlagosan fél órára van szüksége ezeknek a készítményeknek ahhoz, hogy maximálisan ki tudják fejteni a védő hatásukat. Persze egy kenés nem kenés. Főleg nem a strandon. Még akkor se, ha vízálló napvédő krémet használunk. Igyekezzünk óránként pótolni a krémet. A vízparton mindenképpen ügyeljünk erre. De nyári séta alkalmával se feledjük újra és újra bekrémezni azokat a testrészeket, amiket éri a napfény.

Nem mindegy az se, hogy milyen faktorszámú krémet használunk. Sokan úgy gondolják, hogy az ő bőrük sötétebb, ezért bőven elég lesz egy gyengébb krém is. Sajnos ez téves gondolat, 30-as faktorszám alatti fényvédő senkinek sem ajánlott. A világos bőrűek, a gyerekek pedig 50-es faktorszám felettit használjanak. De ne csak a faktorszámot nézzük meg a krémen, hiszen nagyon fontos, hogy a krém a bőr öregedéséért felelős UVA és a leegésben nagy szerepet játszó UVB sugarak ellen egyaránt védjen.

Nagyon fontos tudatosítani továbbá, hogy a megfelelően használt naptej ugyan véd a Nap káros sugaraitól, de biztosak csak akkor lehetünk a dolgunkban, ha délelőtt 11 és délután 3 óra között nem megyünk a tűző napra. Ilyenkor inkább árnyékos helyen tartózkodjunk és még egy kalapot is nyugodtan felvehetünk. Illetve a szemünk védelméről se feledkezzünk meg. Mindenképpen viseljünk UV-szűrős napszemüveget.

Mindezekről a Házipatika.com oldalán olvastunk.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!