Így válasszunk fényvédő krémet

Június első napjaival végre országszerte beköszöntött a várva-várt nyár. Ezzel egyidejűleg pedig előkerültek a lengébb, a testünket nagyobb részben szabadon hagyó ruhák is, így bizony itt az idő beszerezni a számunkra legmegfelelőbb naptejet.

A káros UV sugarak miatt a bőrünk védelme kiemelten fontos a nyári időszakban, hiszen a napsugárzás legnagyobb kockázata a melanóma, azaz a bőrdaganat megjelenése. Valamilyen fényvédőt tehát mindenkinek használnia kell, függetlenül a bőr árnyalatától és a kortól.

A drogériák polcain ma már számtalan fényvédő termék közül választhatunk, de nem mindig egyszerű feladat megtalálni közülük a számunkra legmegfelelőbbet. A bőrtípusunk mellett figyelnünk kell a formulára, és persze az ár is döntő tényező.

A flakonon feltüntetett SPF (Sun Protection Factor) szám azt mutatja meg, hogy mennyi ideig lehetünk napon az adott krémmel bekenve anélkül, hogy leégnénk. Elviekben tehát egy 30-as faktorral ez akkor 30 percet jelent.

Azt is fontos tudni, hogy két fajta UV sugárzás létezik, az UV-A, és az UV-B. Az UV-A a bőr alsóbb rétegeibe is behatol, s bár le nem égünk tőle, de ez a felelős a ráncaink kialakulásáért. Ezzel ellentétben viszont az UV-B sugárzás már a bőr felső rétegén fejti ki a hatását, s ez az, ami felelőssé tehető a leégésért, illetve a barnulásért is. Olyan terméket válasszunk, ami mind a kettő sugárzás ellen védelmet nyújt.

Így hát nem szabad abba a hibába esni, hogy vásárolunk egy nagyon magas faktorszámú krémet, és azzal egész nap a tűző napon leszünk. A túl sok napon tartózkodás esetében a magas faktorszám sem véd meg minket.

A használatát tekintve arra kell figyelni: legalább már egy jó fél órával a napon tartózkodás előtt vigyük fel magunkra, hogy a bőrünk megfelelően be tudja fogadni, illetve a krém is ki tudja fejteni a hatását. Majd az is fontos, hogy két óránként újra és újra bekenjük magunkat.

Reméljük, ezek után te sem fogod elmulasztani a fényvédő használatát. S ha elfogadsz még egy jó tanácsot: napozáskor fogyassz a szokásosnál is több folyadékot, hiszen a bőr hidratáltsága ilyenkor különösen fontos.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!