Az “UV árnyék-szabály” és annak fontossága

Feltehetően, kevesebben vannak azok, akik ne szeretnének éven át napcsókolta, barna bőrt, így amint beköszönt a nyár, néhányan hajlamosak érte szinte bármit megtenni, cseppet sem törődve annak hosszútávon igencsak kedvezőtlen következményeivel.

Bizonyára neked is szélesek az ismereteid a bőr nap elleni védelmének fontosságával kapcsolatban, még akkor is, ha veled is megesik, hogy olykor figyelmen kívül hagyod azokat.

Pedig a káros sugarak elleni védelemnek a nyári időszakban kiemelten fontosnak kellene lenni – legyen szó a napfénytől való tartózkodásról, egy esernyőről, vagy a napvédő krémekről, hisz ezek mind-mind nagyban csökkentik egy esetleges bőrrák kialakulásának kockázatát.

Hogyha még nem hallottál az “UV árnyék-szabályról” akkor most véletlenül se zárd be az ablakot, inkább tarts velünk, ugyanis elmondjuk neked, mi az egyik legfontosabb szempont, ha napra merészkedsz a nyári hónapok során.

Az American Skin Association szerint, az árnyék-szabály tulajdonképpen egy nagyon jó módszer arra, hogy meghatározzuk, mikor kell elkerülnünk a napot, azaz kivárni az időt, és addig mondjuk hűsölni egyet a szobában.

A szabály nagyon egyszerű: nem kell mást tenned, mint figyeld az árnyékod hosszát!

A rövid árnyék azt jelenti, hogy ideje fedezékbe vonulnod. Ilyenkor ugyanis az UV sugarak jóval erősebbek, és bőrtípustól függően már akár egy negyed órás napon tartózkodás esetén is súlyosan leéghet a bőrünk.

Tehát abban az esetben, amikor az árnyékunk kisebb, mint amilyen magasak valójában vagyunk, mégsem vonulunk árnyékos helyre, leégésnek tesszük ki magunkat.

Értelemszerűen ez az időszak a nap közepére, délelőtt 10 és délután 4 óra közé esik.

 Ha viszont ebben a kritikus időszakban mégis a napon tartózkodunk, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő faktorszámú védelemről.

Tudjuk, amint beköszönt a nyár, és hosszú idő után végre eljutunk nyaralni, akkor szeretnénk az ott töltött időt maximálisan kihasználni, nem pedig olyan dologgal tölteni az időt, amit otthon is tudunk. Mi mégis szeretnénk téged óva inteni a mértéktelen napon való tartózkodástól.

 Drasztikusan hangzik, de ha szeretnéd megérni, hogy az unokáiddal együtt építs majd homokvárat a parton, akkor vedd figyelembe a fent leírtakat.

“A bőr nem felejt.” –emlékezz mindig erre a nagyon fontos mondatra, és meglátod bőröd így sokáig fiatalos marad, meghálálva ezzel a sok-sok törődést, amit tőled kap.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!