Az emberek 67 százaléka a szükségesnél kevesebb napvédő krémet használ

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a nyári időszakban feltétlenül szükséges volna valamilyen napvédő krémet használni, ha napon tartózkodunk. Ha nyár, akkor tehát egy tubus magas faktorszámú naptej nem hiányozhat a táskából, mielőtt útnak indulnánk. 

Sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy egész évben, de különösen ilyenkor, nyáron megóvjuk a bőrünket a káros napsugárzástól. Ennek ellenére még mindig sokan vannak azok, akik nem veszik elég komolyan ezt az ajánlást.

Az Egyesült Királyságbeli The Hospital Group készített is erre vonatkozóan egy felmérést, amiből kiderült, hogy az emberek 67 százaléka kevesebb krémet használ, mint ami megfelelően megvédené bőrét a káros sugaraktól. A probléma pedig úgy fest, globális. Összességében elmondható, hogy sokat tartózkodunk a napon, még a kritikus órákban is, ráadásul gyengébb napvédő készítményt használunk, mint ami szükséges lenne.

A vizsgálat 1500 résztvevő bevonásával készült, amiből kiderült, hogy 44 százalékuk kevesebb, mint a felét használja a szükséges mennyiségnek, míg 33 százalék használ csak megfelelő mennyiséget. További  érdekes adat, hogy az emberek 57 százaléka ráadásul tudatában is volt annak, hogy nem használ kellő mennyiségű krémet.

Az ajánlások szerint hat teáskanálnyi krémet kellene egyszerre felkenni az egész testünkre, beleértve az arcunkat is.

Sajnos az emberek többsége a pillanatnyi divatirányzatnak kedvezve hajlamos bármit megtenni a napcsókolta, barna bőrért. Mi sem állítjuk, hogy egy egészséges, szép, barna bőrszín ne lenne vonzó, de mégsem ér meg minden kockázatot. 

A túlzott napon való tartózkodás öregíti, ráncossá teszi a bőrt, de nem ez a legnagyobb veszélye a túlzásba vitt napozásnak. Ha leégünk, a bőrünk néhány nap alatt akár helyre is jöhet, ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyivel megúsztuk volna a hosszútávú következményeket, ugyanis sok esetben ezek csak később jelentkeznek.

A napégés legsúlyosabb következménye a melanoma, ami a bőr daganatos elváltozását jelenti. Hazánkban évente több mint 2 ezer új beteget regisztrálnak. Rendszeres önvizsgálattal, illetve az évenkénti anyajegyszűréssel viszont sokat tehetünk a betegség visszaszorításáért. Különös veszélynek vannak kitéve a fehér bőrűek, így nekik fokozottan figyelni kell az UV elleni védelemre.

Ne feledje, a bőr az a szervünk, amelyik nem felejt. Az életünk során szerzett UV sugárzás összeadódik a szervezetünkben, aminek pedig könnyedén lehet akár végzetes kimenetele is.

Ne kockáztasson, használjon megfelelő faktorszámú és mennyiségű naptejet – megéri!

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020