Forró fürdő hatása az alvásproblémára és a cukorbetegségre

A címben említett két kóros állapot korunk népbetegsége lett. A cukorbetegség, azaz a diabétesz óvatos becslések szerint is a lakosság közel 10 százalékát érinti, azaz csaknem egymillió ember szenved tőle. Abban egyetérthetünk, hogy ez nem egy csekély szám, ráadásul egyre csak növekszik.

És nincs ez másképp a nagyvilágban sem. Az American Diabetes Association szerint az Egyesült Államokban összesen 15,7 millió cukorbeteg él. A leggyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, ami annyit tesz, hogy a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint – szemben az 1-es típusúval -, viszont a szervezet nem képes megfelelő módon hasznosítani azt.

Ez a típusú cukorbetegség életmódváltással megelőzhető, illetve kezelhető, tehát csakis rajtunk múlik, hogy a mellékhatásai milyen mértékben erősödnek fel, és okoznak az életvitelünkben komoly minőségromlást.

Egy kis odafigyeléssel tehát tudunk vele teljes életet élni.

A különböző alvásproblémák tekintetében sem állunk túl jól, hiszen hazánkban az ezzel küzdők száma is jóval magasabb az átlagosnál. A szervi problémákon túl leginkább a feszített munkatempó, a túlhajszolt életmód, a nyakunkon lévő rengeteg határidő, vagy mindezek hatásaként a munka és a magánélet sikertelen összehangolásának következménye.  

De hogy mi a közös ebben a két betegségben? Látszólag nem sok minden, hacsak az nem, hogy forró fürdő terápiával nagyban segíthetünk mindkét betegség tüneteinek a csökkentésében.  

Az England Journal of Medicine egy új tanulmánya arra jutott, hogy a forró fürdő terápia segíthet csökkenteni a vércukorszintet, illetve nagyban javít az alvás minőségén. Ez a fajta fürdő pedig a legtöbb wellness központban elérhető. A vizsgálatok során már egy tucat kezelés után megfigyelhető volt a vércukorszint csökkenése. A kutatók három hétig tanulmányozták a 2. típusú cukorbetegek egy csoportját. A páciensek a vizsgálat időtartama alatt naponta harminc percig, hetente hat napig forró kádban áztatták magukat.

Az eredmény pedig magáért beszélt: a betegek vércukorszintje átlagosan 13 százalékkal csökkentett. A kutatásban résztvevő orvosok szerint a forró fürdő terápiát fel kellene venni a cukorbetegség kezelési listájára.

Természetesen ez egy alternatív eljárás, nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezeléseket, illetve fontos az is, hogy a terápia megkezdése előtt a beteg minden esetben konzultáljon a kezelőorvosával.

Mindezen felül a víz már önmagában stresszoldó hatású. Gondoljunk csak arra, hogy milyen jó érzés ülni egy tó partján, vagy nézni, hallgatni egy patak csobogását. Ha pedig egy fürdőben a hullámokat fizikálisan is érezzük, s közben behunyjuk a szemünk a medencében és relaxálunk is, azzal csodákat tehetünk az idegrendszerünkkel. Miután megfelelően ellazultunk, azzal szabad utat engedünk a feszültségnek kiáramolni a szervezetünkből. Ezzel pedig rengeteget tehetünk azért, hogy az éjszakáink minőségi alvással teljenek.   

Még egy ok, azaz kettő, hogy sűrűbben járjunk wellness-szelni, ha ilyesfajta problémáink vannak.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!