Szaunával a hosszabb és egészségesebb életért

Manapság divattá lett az egészséges életmód utáni vágy. Amivel persze az égvilágon semmi probléma nincs, hiszen követni valamit, amivel hozzájárulunk a minőségi élethez, ráadásul úgy, hogy közben még jó példával is járunk elő a közvetlen környezetünk számára, üdvözlendő foglalatosság.

Az egészséges ételek fogyasztása, ehhez kapcsoltan a különböző diéták, vagy néhány felkapott sport, mint például a futás, a biciklizés vagy az edzőterembe járás, de a különféle szépségápolási technikák, illetve maga a wellness is mind-mind azt hirdetik, hogy itt az ideje egészségesebb üzemmódba kapcsolni.

A fenti felsorolást pedig nyugodtan kiegészíthetjük a szaunázással is, ami a wellness szállodák egyik legalapvetőbb szolgáltatása is egyben. A szaunázás egyebek mellett azért csodálatos dolog, mert a használatával egy lépésben rengeteget tehetünk a test és a lelki jóllétünkért.

Gondoljon csak bele!

Kiváló méregtelenítő, ezáltal immunizálja is a szervezetünket. Aztán edzésben tartja a különböző szerveinket is, mint például a szívünket vagy a bőrünket, ezáltal a bőrünk fiatalon tartásához, feszességéhez is hozzájárul. De közvetett módon akár a fogyásunkat is elősegítjük vele.    

A JAMA Internal Medicine által közzétett kutatásból kiderül, hogy a szauna segít a szív karbantartásában, és növeli az elérhető életkort is. A Kelet-finnországi Egyetem kutatói 2 ezer 300 középkorú személyt vizsgáltak, akiket három kategóriába soroltak az alapján, hogy milyen gyakran szaunáznak.

Úgy találták, hogy akik gyakrabban jártak szaunába, azoknak kevésbé volt keringési problémájuk, valamint kisebb volt náluk a stroke okozta halál kockázata is. Az eredmény sokakat persze nem lepett meg, mert korábbi kutatások is mutattak már ki hasonlóan pozitív eredményeket.

A szauna segíthet tehát a szívproblémákon, a magas koleszterin szinten, a magas vérnyomáson, illetve a diabéteszen is. Természetesen hozzá kell tenni, hogy ez mind egyén- és betegségfüggő is egyben.

A finneknél a szauna igazi nemzeti elfoglaltságot jelent. Beszédes szám, hogy 5,5 millió emberre 3,3 millió szauna jut, ugyanannyi, mint televízió. A kultúrájuk részét képezi, gyakorlatilag ebbe születnek bele. A kutatók felhívták a figyelmet a finn szaunák egyedülállóságára is. Ezek belülről fa borításúak, s a bennük lévő köveket, amik a forróságot biztosítják, tűzhellyel forrósítják fel.  A szauna levegője igen forró és száraz, a gőzképződéshez így a kövekre bizonyos időközönként vizet csepegtetnek.

A finn kutatók így hát nem győzik elégszer hangsúlyozni a szaunázás egészségre gyakorolt pozitív hatását.

Vegyünk példát róluk, és szaunázzunk legalább heti rendszerességgel a szívünk védelméért.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020