A balneoterápia egészségügyi előnyei

A gyógyvizek jótékony hatásairól nem lehet eleget beszélni. Hazánk különösen gazdag a gyógyvizek tekintetében, ezt az adottságot pedig – a mi legnagyobb örömünkre – rengeteg gyógy- és wellness szálló ki is használja.

Mert ki ne szeretne lazítani egy kellemesen meleg medencébe, mindezt úgy, hogy a lelki feltöltődésen túl még számos egyéb szervi problémánkra is jótékony hatást gyakorol.

És akkor meg is érkeztünk a balneoterápiához, ami az egészségügyi problémák fürdéssel történő kezelését jelenti, általában forró természetes, ásványi anyagokban gazdag vizekben.

Bár ez idáig kevés tanulmány készült a gyógyvizek egészségjavító hatásáról, néhány kutatást azonban találni, ami azt bizonyítja, hogy a balneoterápia számos egészségügyi problémán segíthet, beleértve az ízületi gyulladást, légzési rendellenességeket és a magas vérnyomást.

A balneoterápia elősegíti a gyógyulás azáltal, hogy fokozza a keringést, ösztönzi a méregtelenítést és enyhíti a stresszt. Ezenkívül a vízben található ásványi anyagok, mint például a kén és magnézium, az immunrendszer serkentésével leküzdik a betegségeket is.

Az alábbiakban nézzük meg azt a három területet, melyek kezelésében bizonyított hatása van a balneoterápiának.

  •  Ízületi gyulladás

 A fürdők hasznosak lehetnek az osteoarthritisben szenvedő emberek számára.  A Journal of Rheumatology folyóiratban közölték, hogy a kutatások szerint balneoterápiás kezelésben részesülők állapota javult azokhoz képest, akiknél egyáltalán nem volt kezelés. Összesen 498 beteg eredményeit elemeztek hétféle vizsgálattal.

De hasonló megállapításra jutott a Cochrane Database of Systematic Reviews is. Összesen 355 beteget vizsgáltak meg, akiknél egyértelműen bebizonyosodott, a balneoterápia segíthet az ízületi gyulladások kezelésében.  

  • Fibromyalgia

 A balneoterápia segíthet a fibromialgia kezelésében is, mely egy nagyon titokzatos betegég, de annyi biztos, hogy az egész testre kiterjedő, rendkívüli fájdalmakkal jár. A Rheumatology International által 2002-ben közzétett tanulmány is ezt a jótékony hatást igazolja. A kutatásba 42 fibromialgiás beteget vontak be, s kiderült, hogy napi 20 perces fürdőzéssel csökkenthetőek bizonyos fibromialgia tünetek, és a depresszió is.

  • Derékfájdalom

 A Research in Complementary and Natural Classical Medicine 2005. évi tanulmányában a tudósok megállapították, hogy a kéntartalmú ásványvízben való fürdés segíthet enyhíteni a derékfájást. A vizsgálat szerint a csapvíz-alapú hidroterápiás kezelésben részesültekkel ellentétben a balneoterápiás csoport betegeinél oldódtak az izomgörcsök, javult az érzékenység és a rugalmasság is.

Mint oly sok kezelés, a legkedvezőbben a gyógyfürdős terápia is kúraszerűen fejti ki hatását. Amire, mármint szakértő felügyelete mellett zajló több alkalmas kezelésre természetsen a Vulkánfürdőben is van lehetőség, Amit természetesen a társadalombiztosító is támogat. 

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!