Hogyan használjuk a szaunát?

Könnyedén hiheti az ember, hogy szaunázni bizony mindenki tud, hiszen mi más kellhet hozzá, mint egy szauna, egy törölköző és mi magunk. Pedig azok a kultúrák, ahol ennek komoly hagyománya van, pontosan tudják, hogy a saját és mások egészsége és higiéniájának védelme érdekében vannak bizonyos követelmények, amiket kötelező tudni és betartani.

Hazánkban ugyan olyan komoly múltja nincs a szaunakultúrának, mint például a finneknél, ennek ellenére a wellness szállodák megszaporodása óta bárki számára könnyedén elérhetővé vált itthon is ez a kikapcsolódási forma. Így tekintsük csak át, melyek azok az alapvető szabályok, amikkel kötelező azonosulni mindenkinek, aki belép egy szaunába.

Mindenekelőtt vegyünk egy gyors zuhanyt! Szaunázás előtt nem árt lemosni a bőrünkre rárakódott szennyeződést, illetve az izzadságot.

Mielőtt belépnénk, érdemes megnézni, hányan tartózkodnak a kabinban. Ha sokan vannak a szaunában, inkább várjuk meg a következő kört. Ha szabad az út, akkor amilyen gyorsan csak lehetséges, nyissuk ki az ajtót, és lépjünk be a szaunába. A távozásra ugyanez vonatkozik. A szaunáknak légmentesnek kell lenniük, hogy megtartsák a felfűtött meleget, a nyitott ajtón pedig könnyedén kiszökik a levegő, aminek a bent tartózkodók nem nagyon fognak örülni.

Fürdőruhát semmiképpen ne vegyünk fel. Ha nem szeretnénk meztelenül szaunázni, egy törölközőt tekerjünk magunkra. De ne csak magunkra tekerjünk törölközőt, hanem a szaunapadra is terítsünk le, illetve a lábunk alá sem árt egy, ugyanis nem helyénvaló, hogy a bőrünk közvetlenül érintkezzen a paddal. A törölköző felfogja az izzadságunkat, ez higiénia szempontjából tehát mindenképpen betartandó előírás.

Ha a hőmérsékletet túl melegnek vagy túl hidegnek találjuk, semmiképpen se változtassunk azon kérdezés nélkül. Kérdezzük meg a többi szaunázót, szabad-e, mielőtt mondjuk vizet locsolunk az izzó kövekre. Ne feledjük, hogy a hőmérséklet érzete szintenként változik. Fent melegebb van, míg lent hűvösebb. 

Ha beszélgetnénk, halkan tegyük, a mások számára zavaró viselkedéstől pedig tartózkodjunk.

Illetve figyeljünk arra is, hogy ne hagyjunk magunk után semmilyen eszközt vagy szemetet. Gondolunk itt például a hajcsatra vagy mondjuk sebtapaszra.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020