Két okkal több, hogy a téli wellness alatt masszíroztassunk is

Manapság számos módját ismerjük a stressz csökkentésének. Tanulmányok sokasága foglalkozik a témával. Ami nem véletlen, hiszen a stressz a modern világunk egyik népbetegsége lett. Egyesek jógával, gyógyfürdőzéssel tudnak kicsit kikapcsolni, mások egy kiadós erdei sétával vagy valamilyen aktív mozgással kerülnek relaxált állapotba. De olyanok is akadnak szép számmal, akik a masszázst választják, ha túl sok stressz éri őket. És milyen jól teszi az, aki így jár el… Egy, a New York Times-ban publikált cikk szerint ugyanis már egy 45 perces masszázs is szinte azonnal érezteti stresszcsökkentő hatását. Vagyis szinte semmit nem kell tennünk, csak masszíroztatunk, és jön megnyugvás. Sőt, ilyenkor még az immunrendszer is aktivizálódik. 

 És, hogy minek köszönhető mindez?

A masszázs nem csak szimplán kellemes érzés, hanem rengeteg jótékony hatása van az egészségünkre nézve. Egyebek mellett ellazítja a feszes izmokat, hatással van a szívritmusra, a keringésre, a vérnyomásra. De tudományosan igazolt tény az is, hogy csökkenti a stresszhormont és feléleszti, aktivizálja az immunrendszert is. 

Ez utóbbiakat úgy állapították meg, hogy a “páciensektől” egy teszt alkalmával a masszázs után vért vettek. A mintát megvizsgálták, amiből egyértelműen látszott, hogy a masszázs hatására mérséklődött a vérben a kortizol. Illetve növekedett a limfociták száma. Az előbbi a stresszhormon – ez lett kevesebb. A limfocita pedig az immunrendszer működéséért felelős. Ebből több lett a masszázst követően.

Vagyis jól látszik, hogy aki a masszázst választja a stressz elűzésére, helyesen jár el. Akár a téli, év végi feszültség is nagyon egyszerűen kezelhető a segítségével. Illetve az sem kérdés, hogy az immunrendszerre is jótékony hatással van. Így ilyenkor, a megfázós időszakban talán még ebből a szempontból is hasznát vehetjük a masszíroztatásnak. 

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!