Legfeljebb mennyi időt tanácsos a pezsgőfürdőben lazítani?

Pezsgőfürdőzni jó, ez nem kérdés. Legalábbis addig a pontig, amíg valaki nem viszi túlzásba. Előfordulhat ugyanis, hogy a túl sok forró vizes lazítás miatt émelygés, enyhébb fejfájás jelentkezik. Főleg, ha a pezsgőfürdő gyógyvízzel van feltöltve. Ilyenkor még fürdőfáradtság is felléphet.

Legfeljebb mennyi időt célszerű pezsgőfürdőzéssel tölteni?

A pezsgőfürdő esetében ugyan nincsenek szigorúan kőbe vésett szabályok, ám ajánlások azért mégiscsak léteznek, amiket érdemes fontolóra venni.  

Az, hogy meddig tartózkodunk a meleg vizes medencében, sok mindentől függ. Például figyelembe kell venni a személyes tényezőket. A kor például egy olyan faktor, amivel mindenképpen számolni kell.

Továbbá nagyban függ a víz hőmérsékletétől is. 37-39 Celsius fokos vízben az ajánlott bent tartózkodási idő 15-30 perc között legyen, ezt azonban befolyásolhatja az egészségügyi állapotunk, illetve a fizikumunk.

Ha gyengébbnek érezzük magunkat, célszerű többször rövidebb ideig pezsgőfürdőzni.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megtudjuk, mikor érkezett el az idő a kiszállásra, az az, ha figyelünk a testünk által küldött figyelmeztető jelekre. Ha például szédülést vagy fejfájást tapasztalunk, akkor haladéktalanul szálljunk ki, hagyjuk lehűlni a testünket, és pihenjünk legalább egy negyed órát.

De a magas hőmérséklet bizonyos esetekben okozhat émelygést és hányingert is. Ilyen esetekben is azonnal szakítsuk félbe a fürdőzést, és haladéktalanul hidratáljuk a szervezetünket, fogyasszunk minél több vizet.  

És a bőrünk állapota is megmutathatja, mikor elég. Ha vörös és kipirosodott a bőr felszíne, ez azt jelzi, hogy a bőrének szüksége van egy kis szünetre. 

Általában egyébként 10-15 perces fürdőzésekből célszerű többet tervezni egy napra. A vizes lazítások között pedig pihenjünk és hidratáljunk.

A forró fürdőnek számos pozitív hatása van a testünkre. Csökkenthetjük vele a fizikai fájdalmakat, javítja a keringésünket, ellazítja a megfeszült izmainkat. A meleg víz hatására megnyílnak a bőrünk pórusai, amiken keresztül könnyedén távozhatnak a szervezetben lerakódott méreganyagok is.

De a mentális egészségünkre is kiváló hatással van. Miközben áztatjuk magunkat, a szervezetünk endorfint termel, ezáltal javul a kedélyállapotunk. A víz csobogó hangja csökkenti a szorongást, a hatására nyugodtabbak leszünk, ráadásul az alvásunk minőségét is pozitív irányba befolyásolja. Nyugodt, kiegyensúlyozott éjszakákra számíthatunk, ha bizonyos időközönként beiktatjuk az életünkbe a forró fürdőzést.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!