Hamarosan folytatódhatnak a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt, a társadalombiztosító által támogatott fürdőgyógyászati kezelések

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legalábbis engedélyez bizonyos kezeléseket. A gyógyvizes medencefürdő kúra, a gyógyvizes kádfürdő, a súlyfürdő, az iszappakolás, az orvosi gyógymasszázs és a szén-dioxidos gyógygázfürdő kúra elvileg igénybe vehető. Egyedül azokat a kezeléseket tiltják, amikhez aeroszol-képződéssel járó, gyógyászati célú medencék használata szükséges. Vagyis a tangentor, azaz a vízsugármasszázs és a szénsavas fürdő használata az, ami egyelőre tilos. 

Engedély tehát van, de azért a gyógyfürdők még kivárnak

Ennek két oka is van. Egyrészt jelenleg a strandok az újranyitására koncentrálnak. Másrészt van némi ellentmondás a korábbi és a mostani szabályok között. A strandok újranyitásával kapcsolatos elvárások szerint ugyanis nem engedélyezett a fürdőkben a töltő-ürítő gyógymedencék használatát. Számos létesítményben pedig ilyen üzeműek a medencék. Így ezekben fürdőzéshez kapcsolódó kezelés sem adható. 

Összességében azonban elmondható, hogy van előrelépés a gyógyfürdős kezelések nyújtásával kapcsolatban. Konkrétumot, fix időpontokat persze még korai lenne közölni. Nagy valószínűséggel a strandok újranyitását követően nem sokkal a fürdőgyógyászati egységek is megkezdhetik a működést. 

Nyilván némi korlátozással. Korlátozott lehet a gyógyászathoz tartozó váróhelyiségek kapacitása, megmérhetik a vendégek testhőmérsékletét, illetve a kezelések alatt is kötelező lehet a maszk viselése – írja mindezt a Termál Online.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!