Itt az idő – Az idén ősszel önnek is ki kell próbálni a szaunázást!

Ha gyógyfürdőbe megyünk, általában adott a lehetőség a szaunázásra is. A magyarok közül mégis viszonylag kevesen használják ki ezt a lehetőséget. Tény: a mi kultúránkra nem kifejezetten jellemző a szaunás lazítás, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lenne érdemes átvenni más nemzetektől ezt a szokást is. Ha az egészségünk engedi, mindenképpen iktassuk be a fürdőzős napokon. És ne csak azért, mert általa sokkal hatékonyabb lesz a feltöltődés, hanem azért is, mert hosszú távon is jótékonyan hat az egészségre. 

Már amennyiben sikerül rendszeressé tenni ezt a kikapcsolódási módot. És persze akkor, ha helyesen “izzadunk”. Igen, merthogy azért az se mindegy, hogy betartjuk-e a szabályokat vagy sem.

 

A legalapvetőbb dolgok, hogy szaunázáskor kerüljük az alkoholt, a gyógyszereket. 15-20 percnél többet ne maradjunk a kabinban, és ügyeljünk a szeánsz utáni fokozatos hűtésre. Illetve arra, hogy az izzadást követően két-négy pohár vizet mindenképpen fogyasszunk el folyadékpótlásként. Ja, és egy kis ideig kerüljük az aktív mozgást. 

Fontos továbbá, hogy betegen ne szaunázzunk. Illetve akkor is hagyjuk el inkább az ilyen típusú lazítást, ha a magas hő miatt rosszul érezzük magunkat a kabinban. Nem szégyen felállni és kisétálni. Ha nem esik jól, semmi gond. Legközelebb majd tovább bírjuk.

Miért érdemes szokássá tenni a szaunázást?

Egyrészt azért, mert segít az ellazulásban. A hő jó az ízületeknek, az izmoknak, plusz a szaunázás kiváltotta izzadással távoznak a szervezetből a méreganyagok. Ezáltal erősödik az immunrendszer. Pontosabban tehermentesül, így ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. De a szaunázás okozta izomlazulás a stressz elűzésében is segít. Hosszú távon pedig jótékonyan hat a keringésre, edzi a szívet, fittebbé tesz. 

Hogy döntött? Kipróbálja?

Ha legközelebb eljön hozzánk a Vulkánfürdőbe, látogasson el a szauna világunkba is. Tegyen egy próbát, kösse össze a fürdőzős élményeket szaunázós lazítással is! Persze csakis akkor, ha az orvosa is egyetért ezzel.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!