Öt ok, amiért érdemes szaunázni az őszi wellness alatt

Az első ok talán mindenkinek nyilvánvaló: a hideg miatt vágyunk a kellemes melegre. Illetve a meleg kiváltotta kellemes ellazulásra. Igen, merthogy a melegben feloldódunk, elengedjük magunkat. És nem csak testileg. A szaunázás belsőleg is feltölt, segít a feszültség elűzésében. Amiből ősszel bizony jócskán akad. És nem azért, mert ebben az évszakban több lenne a gond.

Csupán csak azért, mert a kevesebb fény, a hidegebb idő pesszimistábbá tesz minket. Az, hogy nem vagyunk szabad levegőn, a borongós idő miatt kénytelenek vagyunk bezárkózni, hatással van a hangulatunkra. Ahogy az is, hogy ősszel jóval rövidebb ideig van világos, hiszen délután öt óra körül gyakorlatilag már sötétedik.

Szóval nem csoda, hogy ilyenkor kicsit nehezebben viseljük el a hétköznapi megpróbáltatásokat. De ne feledjük azt se, hogy az ősz bizony az immunrendszert is képes keményen igénybe venni. A megfázós panaszokkal, a különféle szezonális betegségekkel ugyanis meg kell küzdeni. Ahhoz pedig, hogy ez sikerüljön, edzeni kell a védekező rendszert. Akár szaunázással. Az izzadás segít ugyanis a méregtelenítésben. Ha pedig kevés a méreganyag, amivel meg kell birkóznia a szervezetnek, más betegségekkel szemben is könnyebben szembeszáll. 

Végül ott van maga az élmény. Igaz, az nem feltétlenül szezonális sajátosság, hogy vágyunk a jó dolgokra… De talán az őszt kísérő borongós idő és hangulat miatt ilyenkor még hasznosabb az, ha “beviszünk” egy kis plusz boldogságot. Például szaunázással. Bizony, merthogy a szaunázással – már ha helyesen csináljuk – endorfint termelünk. A meleg és az azt követő hűtőfürdő különleges érzést vált ki. Ezt a szakirodalom szauna orgazmusnak nevezi. 

Szóval ha ősz, akkor szaunázás. Jöjjön el hozzánk Celldömölkre, és a fürdőzés mellett a szaunázást se hagyja ki.

 

Várjuk a Vulkánfürdőben.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020