Miért szaunázik több nő, mint férfi? – A szépség mellett a női panaszok lehetnek a háttérben?

Az tudta, hogy a nők jóval nagyobb arányban szaunáznak, mint a férfiak? A szauna.org közlése szerint legalábbis ez a helyzet. De mi lehet ennek az oka?

A feltevés szerint leginkább az, hogy a szaunázással lehet fogyni… A hölgyek pedig ezt előszeretettel ki is használják. Bár ez némi kiegészítésre szorul.

Az ugyanis tévhit, hogy a szaunázás önmagában fogyasztana. Hiszen a szauna forró levegőjében nem zsírt éget a szervezet, hanem ilyenkor vizet, ásványi anyagokat veszít – meg persze a méreganyagok is távoznak. A szauna csak akkor segít a fogyásban, ha az izzadás egy komplex fogyókúrás program része.

A bőr megfiatalítására viszont önmagában is alkalmas.

És ez a másik ok, ami miatt a hölgyek többsége rendszeresen szaunázik. A szauna hője képes simábbá, feszesebbé tenni a bőrt. Sőt, segíthet a pattanásoktól való megszabadulásban is.

És még egy fontos dolog – amit lehet, hogy kevesebben tudnak. A szaunázás hozzájárulhat a menstruációs vérzés gyorsabb lezajlásához, a görcsök, tünetek mérsékléséhez. Mindez egyébként az izmok ellazításán alapul, ami értelemszerűleg nagy segítséget jelenthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében.

Arra azonban ügyelni kell, hogy menstruáció esetén rövidebb időt szabad csak a szauna hevítő helyiségében eltölteni, és nem javasolt az intenzív hűtés – figyelmeztetnek a szauna.org oldalán.

Mi a helyzet a változó korral és a várandóssággal?

A szaunázás csökkenti a változó korral járó panaszok számát is. Terhesen viszont nem ajánlott a wellness ezen módját választani. Még az utolsó harmadban sem. Annak ellenére, hogy egyes orvosok az izmok ellazulása miatt javasolják ezt. Fontos tudni, hogy szaunázás ideje alatt elindulnak a szervezet méregtelenítési folyamatai, és a kiválasztott méreganyagok először a véráramba kerülnek. Várandósság ideje alatt azonban a véráram eléri a magzatot, ebben az esetben a vérben lévő méreganyagok is, amikre viszont a magzatnak semmi szüksége, sőt: némely esetben ez akár rendellenességet is okozhat – írják.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!