Miért érezzük magunkat álmosnak a gyógyvizes fürdőzés után?

A leglogikusabb magyarázat, hogy a hő bágyadttá tesz. Ez így van. Viszont nem kizárólag a megemelkedett hőmérséklet miatti vérnyomáscsökkenés felelős mindezért.

Azt ugye tudjuk, hogy a hő hatására az erek kitágulnak, így a vérnyomás csökken. Ez pedig álmossággal jár. Viszont nem csak ez az egyetlen ok, ami miatt fáradtságot érzünk a gyógyvizes fürdőzés után. Sőt, sokaknál ez az ok egészen elenyésző.

Sokkal összetettebb folyamat következménye a gyógyvizes, termálvizes fürdőzés utáni fáradtság érzése. 

Egy 60-as években végzett kutatás szerint legalábbis a gyógyvizes fürdőzés hatására a vérben megemelkedik a magnéziumszint. A szervezet úgy próbál védekezni a balneoterápia szívet érintő megterhelő hatása ellen, hogy magnéziumot szabadít fel.

Mi köze ennek az ámossághoz?

A megemelkedett magnézium szintnek álmosító hatása van. Már abban az esetben, ha ilyen rövidtávú folyamatról van szó. A fürdőzés miatti magnéziumszint emelkedés ugyanis csak pár óráig tart. Ezután visszaáll a normális szint.

És, hogy miért olyan érdekes ez?

Mert ebből is látszik, hogy a gyógyfürdőzés egészen egyedülálló folyamatokat képes beindítani a szervezetben. És arra is rávilágít, hogy bizony egy-egy fürdőzésnek is igencsak komoly hatása van az egészségre. Vagyis ha csak kevés időnk van, akkor is érdemes gyógyvízben lazítani. A szervezet a rövidebb balneoterápiás programokat is értékelni fogja. 

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020