Rövidebb vakáció jön össze az idén? Lehet, hogy jobban jár, mint az, aki a hosszú kikapcsolódásra költ…

Hogyan lehetséges ez? A kutatások szerint azok, akik az egyetlen hosszú nyaralás helyett inkább a több, rövid idejű vakációt választják, sokkal kiegyensúlyozottabbak. 

A mini vakációk minden szempontból hatékonyabbak. Sokkal egyszerűbb a szervezésük. Mérsékelt a stressz-hatás. Anyagilag sem annyira megterhelő. Plusz nem zökkenünk ki a hétköznapokból.

A korábbi kutatási eredményekkel ellentétben ma már nem azt mondjuk, hogy a nyolc napos vakáció a legideálisabb. Manapság a több rövidebb kikapcsolódásnak jelentősebb a hosszú távú haszna. 

Plusz a rövid vakáció alatt még a legelfoglaltabbak is megtehetik, hogy magukra, a párjukra, a családjukra koncentráljanak. Pár nap teljes értékű nyaralás mindenkinek belefér. A rövid nyaralás akár tartalmasabb is lehet, mint egy hosszú vakáció. Ráadásul a rövid utazás alkalmával még azon se kell stresszelni, hogy visszatérve e-mail hegyek várnak.

És ennyi időre még a közösségi médiát is el tudjuk engedni.

Aminek jóval nagyobb a jelentősége, mint gondolnánk. A The Journal of Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok, akik öt napig nem tartózkodtak a Facebookon, alacsonyabb stresszhormonszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem tartottak szünetet.

Szóval a rövid nyaralás akár még digitális detox-ra is alkalmas lehet.

Ja és ne feledjük: a hosszú hétvégés vakációk nem vesznek el annyit az éves szabadság keretből, mint egy hosszú nyaralás. Egy-egy hétvégével kombinált szabadnap megtérülése ebben az esetben jóval nagyobb. Hiszen a több rövidebb utazás sokkal több élményt is ad. Ezáltal az év egészében segít kiegyensúlyozottnak maradni.

Hogy döntött? Szívesen beiktatna a hétköznapok közé egy-egy rövidebb kikapcsolódást? Ha így tenne, jöjjön el Celldömölkre! Töltődjön fel a Vulkánfürdőben!

 

További részletek.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!