Őszi D-vitamin gyűjtés gyógyfürdőben

Ahogy csökken a napi napsütéses órák száma, úgy válik szükségessé a tudatosabb hozzáállás a D-vitamin-szint fenntartásához. A szervezetben a napfény hatására termelődő vitamin az őszi időszakban már pótlásra szorulhat. Ami lehetséges különféle tablettás megoldásokkal is, illetve úgy, hogy ősszel se mondunk le a szabadtéri programokról.

Nyáron alapvetően elegendő naponta 10-20 perc ahhoz, hogy a szervezet fenn tudja tartani a szükséges szintet. Viszont ősszel már más a helyzet. Ilyenkor már valamivel elszántabbaknak kell lenni. Ugyanis akár egy órára is szükség lehet ahhoz, hogy a Nap és a szervezet tudja tenni a dolgát. A pontos időmennyiség meghatározását nyilván számos tényező befolyásolja: úgy, mint a bőr sötétsége vagy az, hogy milyen közel tartózkodunk az egyenlítőhöz. Ahogy az is, hogy a bőrünk mekkora felülete érintkezik napfénnyel. Vagyis minél nagyobb a szabad bőrfelület, annál nagyobb mennyiségben képes a szervezet D-vitamint termelni, így a szükséges, napfényen eltöltött idő mennyisége is lerövidül. Ebből kiindulva különösen célravezető lehet az ősz beköszöntével olyan programokat szervezni, mint mondjuk a kültéri gyógyfürdőzés. Ilyenkor ugyanis a bőr nagy felületét éri a Nap sugara. Így könnyebben tölthetjük fel a raktárakat, ezáltal számos betegséggel szemben is védettebbek lehetünk. A D-vitamin-hiány ugyanis nem csak a csontanyagcserére van hatással.

Friss kutatások szerint a D-vitamin segít az általános, veleszületett és szerzett immunitás fenntartásában. Csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és mérsékli az oxidatív stresszt. Bizonyos felmérések szerint egyes rákbetegség kialakulásának az esélyét is minimalizálja. 

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020