A szaunázás sokkal több, mint egy szimpla lazítás

Azt tudjuk, hogy a szaunázás segít ellazulni és elűzni a hétköznapi feszültséget… De miben segít még?

Egyebek mellett támogatja a szív egészségét. Ha van alkalmunk rendszeresen szaunázni, akár 77 százalékkal is csökkenthetjük a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának az esélyét.

Egy 14 éven át tartó kutatás szerint azok, akik hetente legalább négy alkalommal szaunáztak, ilyen nagy mértékben tudták mérsékelni a szívproblémák kockázatát. 

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a heti négy szaunázásnál kevesebb alkalomnak nincs értelme. A vizsgálat során úgy találták, hogy már heti kettő “izzadás” is 25 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának az esélyét. Ugyanakkor a rendszeres szaunázás a mentális jóllétre is hatással van. Az, aki hetente kétszer-háromszor lazít a szaunában, 22 százalékkal csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. És akkor a tüdő egészségéről még nem is beszéltünk. Vizsgálatok igazolják azt is, hogy a rendszeresen szaunázóknál kisebb valószínűséggel alakul ki légúti betegség, mert a hő egyértelműen javítja a tüdő működését. Akárcsak a hangulatot. Kimutatták, hogy a szaunázás során emelkedik az endorfin-szint. Vagyis a szaunázás a rossz kedv elűzésében is igencsak hatásos. Sőt, egyes kutatások szerint még a depresszió kezelésére is alkalmas kiegészítő módszer.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy szaunázni csak akkor ajánlott, ha az egészségünkkel minden rendben. Vagy ha van is panaszunk, betegségünk, de a kezelő orvosunktól kaptunk engedélyt arra, hogy ily módon támogassuk az egészségünket.

Ha ön is szívesen szaunázna – akár rendszeresen, heti több alkalommal -, nálunk, a Vulkánfürdőben szauna bérletet is válthat. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, az árakról itt tájékozódhat.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020