Miért olyan fontos a testmozgás az idős emberek számára (is)?

Függetlenül attól, hogy valaki fiatalabb korában fizikailag aktív volt vagy soha nem edzett, idősen is szükséges mozognia. Miért?

Mert a pulzusszám felgyorsítása és az izmok edzésben tartása jótékonyan hat a szervezet minden egységére. Javítja a fizikai és a mentális egészséget is. A mozgás segít fenntartani az egészséges vérnyomást, megakadályozza a káros plakkok felhalmozódását az artériákban, csökkenti a gyulladást, javítja a vércukorszintet, erősíti a csontokat és segít megelőzni a depressziót is. Mindezek mellett a sport javítja az alvásminőséget, csökkenti az egyes rákbetegségek kialakulásának a kockázatát – vagyis akár hosszabb életet is eredményezhet. 

Az idősödők közül sokan haboznak, ha mozgásról van szó, mondván: itt fáj, ott fáj… Túlságosan elfáradnak. Ezek azonban sok esetben csak kifogások. Ugyanis még a legkevesebb mozgás is ezerszer jobb, mint egész nap ülni. Ráadásul manapság már szinte mindenki számára adott, hogy olyan aktivitást végezzen, ami kíméli a mozgásszerveket. 

Ott vannak mondjuk a vízi tornagyakorlatok. Ezek akár gyógyfürdőzés közben is végezhetők. És persze az úszás… Bármilyen vízben végzett gyakorlat úgy segít formában maradni, hogy közben nem terheli – vagy csak minimálisan – az ízületeket. 

Persze ha bármilyen panasza van, az edzés előtt azért konzultáljon az orvosával.

Azt azonban bátran tudatosíthatjuk, hogy a vízi mozgás kíméletes és rendkívül hatásos megoldás azok számára, akik idősebb korukban is szeretnének aktívak maradni, illetve szeretnének minél tovább egészséges életet élni.

A szakértők szerint napi 150 perc közepes intenzitású mozgás jelentősen hozzájárulhat a szervezet fizikai és mentális egészségének fenntartásában.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020