Szaunázni elvileg mindenki tud… Vagy mégsem?

Ahhoz, hogy a szaunázás valóban hasznos legyen a szervezet számára, néhány alapvető szabályt célszerű betartani.

Mire kell figyelni?

Először is fel kell készülni. Át kell szellemülni a szaunázáshoz. A napi pörgésből ki kell lépni és lecsendesedve beülni a kabinba. Fontos továbbá, hogy csak szaunatörölköző legyen rajtunk. A fürdőruhát mellőzzük. De természetesen meztelenül is lehetséges a szaunázás. Válasszunk számunkra ideális hőmérsékletet. Hiába szeretnénk finn szaunában lazítani, ha a szervezetünk erre nem áll készen. Döntsük el, hogy infraszaunában, gőzfürdőben vagy finn szaunában lazítanánk. Határozzuk meg a szaunázás számunkra ideális hosszát. Kezdőknek öt perc is bőven elég. Fontos, hogy semmi esetre se essünk túlzásba. Döntsük el, hogy a felső vagy az alsó padokon foglalunk helyet. A hő felfelé áramlik, így fent melegebb van. Ezt tartsuk szem előtt. Készüljünk fel továbbá a szaunázás utáni levezetésre. Fontos, hogy vegyünk hűtőfürdőt, és nagyon lényeges a hidratálás is. Ahogy az is, hogy legyen időnk “kipihenni” a szaunázást. A szaunázás után elengedhetetlen a pihenő térben történő lazítás. Helyezzük magunkat kényelembe, és legalább fél órán át ne csináljunk semmit.

Illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy néhány etap bőven elég egy napra. Akkor mindenképpen, ha termálfürdőzés is szerepel a programban. 

Kedvet kapott egy kis szaunázáshoz?

A Vulkánfürdőben többféle szauna kabin közül választhat. A wellness nap során két gyógyfürdőzés között, mondjuk egy kiadós úszás után lazítson egyet a szaunavilágunkban.

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020