A szervezetnek kell a segítség – Erre figyeljen, ha ülő munkát végez

A testünk nem bírja az ülő életmódot. És nem csak a hát az, ami megszenvedi a kevés mozgást. 

Egy magyar ember naponta átlagosan hat órát ül számítógép előtt. De van, aki 10-12 órát is. Ez rengeteg idő. Abban a vonatkozásban mindenképpen, hogy ezt milyen testtartásban tesszük. A szakértők szerint nagyban köszönhető az ülő életmódnak az, hogy rengetegen szenvednek gerincsérvtől, porckopástól és derékfájdalomtól.

Mi a pontos ok?

Mivel a mindennapok során folyamatos terhelés éri a gerincet, nem meglepő, hogy előbb-utóbb jelentkeznek a panaszok. Egyrészt ha nem alakul ki megfelelő izomzat a gerinc mellett, illetve nem elég erősek a mély-, illetve a hasizmok, szinte biztos a derékfájdalom, a lumbágó. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy porckorongsérv alakul ki a helytelen testtartás és a sok ülés miatt. 

Ahogy az EgészségKalauz írja az oldalán: a porckorongokat egy kocsonyás mag, valamint egy rostos gyűrű alkotja. Ennek a víztartalma az életmód miatt csökken. Ezáltal a rugalmasságából is veszít. Ha erre sor kerül, a porckorong kiboltosul, majd elkezdi nyomni az alsó  vagy felső végtagokat ellátó ideggyököket. Ez pedig éles fájdalommal, zsíbbadással, esetleg a végtagokban érezhető bizsergő érzéssel párosul. 

A sok ülés okozhat továbbá fejfájást és szédülést is. Szintén az EgészségKalauz írja, hogy az elmúlt negyven évben a fejlett országokban két-háromszorosára nőtt a migrén gyakorisága, a népesség csaknem 10 százaléka szenved ettől a betegségtől. Ami a szakértők szerint nagyban köszönhető a helytelen testtartás miatti izommerevségnek. Ugyanakkor a koponya alatt és az egyes nyakcsigolya között, vagy az egyes és kettes nyakcsigolya között húzódó pici lokális izmok funkciózavara is kiválthat migrénes fejfájást. Ami szintén lehetséges a sok-sok ülőmunka miatt. 

Aztán ne feledjük, hogy a több órás mozdulatlan munkavégzés az anyagcserére nézve sem túl hasznos. A vér- és nyirokkeringést is befolyásolja. Csökken továbbá a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, a szervezet jóval kevesebb vércukrot hasznosít. A nem megfelelő anyagcsere miatt aztán romlik a hormontermelődés, gyengül a szervezet ellenálló képessége. Plusz a lelassult anyagcsere miatt kevesebb kalóriát égetünk, így növekedhet a testsúly. Szóval könnyedén kialakulhat akár 2-es típusú cukorbetegség is. 

A felsoroltakon felül nem ritka az ülő életmódot folytatóknál szív- és keringési rendellenesség sem. Annál, aki nem mozog eleget, könnyen kialakul magas vérnyomás, elmeszesedhetnek az erek. 

Szóval nem kérdés, hogy komolyan kell venni az ajánlásokat és optimalizálni a számítógép előtti munkavégzést. Egyrészt ergonómikussá kell tenni a környezetet, másrészt ügyelni kell a mozgás és ülés arányokra. Plusz áldozni kell a prevencióra és a kezelésre. Mondjuk érdemes rendszeresen úszni és erősíteni a hátizmot. Ha pedig már kialakult a hátat, ízületeket érintő panasz, azt célszerű időben kezeltetni. Mondjuk gyógyfürdőben

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020