Jó pár nappal hosszabb manapság az indián nyár és magasabb az őszi átlaghőmérséklet is

Jóval hosszabb az indián nyár manapság, mint régen. Ami abból a szempontból örömteli, hogy több lehetőség van az ősszel szabadtéri programokat szervezni. Viszont más oldalról vizsgálva a kérdést már nem biztos, hogy mindez pozitívum. A kitolódó jó idő ugyanis egyértelmű jele a klímaváltozásnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint az elmúlt 121 év alatt átlagban 1,5 fokkal nőtt az október havi maximum hőmérséklet. Mindezekkel együtt hét nappal növekedett az indián nyárnak tekinthető időszak hossza. Azaz az olyan napok száma, amikor a napi maximum hőmérséklet elérte a 20 fokot.

Az elemzésből az is kiderült, hogy az őszi naposabb időszakok inkább az ország déli részére jellemzők. A nyugati megyékben átlagosan négy olyan nap van, amikor 20 foknál is melegebbet mérhetünk. Legalábbis az elmúlt 30 év átlagát tekintve. Ez a szám az alföldi, különösen a dél-alföldi tájakon 16-20 nap.

Szóval manapság több az őszi, kellemesen meleg nap – amit érdemes kihasználni. Akár szabadtéri gyógyfürdőzős programokra. De azért azt is tudatosítsuk, hogy mindez bizony a klímaváltozás hatása, és ez egy figyelmeztető jel. Vagyis a korábbiaknál sokkal-sokkal jobban kell figyelni a környezet védelmére. 

 

Tünetkereső

A gyógyvíz rengeteg egészségügyi probléma kezelésében segít!

Széchenyi 2020